Стотици пяха и танцуваха на първия събор "Древно наследство" в Лондон

Стотици пяха и танцуваха на първия събор "Древно наследство" в Лондон
www.youtube.com
A A+ A++ A

 

Стотици българи и чужденци се потопиха в магията на народното творчество. Пътуваха и се докоснаха до  ехото на отминалите времена, за да срещнат себе си - на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица. Harrow Leisure Centre не можа да побере всички желаещи да присъстват на прекрасния български празник, организиран от Combat Promotion. Затова те обещават друг съвсем скоро – на 2 декември 2016 г., отново в Лондон.

По стар български обичай гостите на Събора бяха посрещнати с погача, не каква да е, а „ненгашна“, поднесена от атрактивните баби от с. Горно Драглище. Те щедро гостиха участниците и с ялова баница, шупла и домашни бонбони, аранжирани с песен.

Виртуозни и завладяващи, уникална палитра от танцовите и песенните традиции на всички фолклорни области на България представиха ансамбъл „Чинари“, които бяха специалните гости на Събора в Лондон. Заедно с тях залата на крака вдигнаха и прекрасните танцьори от триот лондонските самодейни състави - ФТС "Гергьовден", ФТФ "Приятели" и Ансамбълът за народни песни и танци "Фолклорна Магия".

Точно по български, ритъмът достигна 7/8, а най-личните, темпераментните и кръшни танцьори сред публиката получиха и награди - вълнуващо преживяване в духа на българските и традиции и фолклор този път в подножието на Рила  - на гости на бабите Дешка, Лена и Яна. А за другите остана обещанието „До среща!“, отново на сцената на фолклора, където границите и времето нямат значение. „Защото където и да сме по света Българското древно наследство е по-живо от всякога!“, категоричен е Георги Анадолов, организатор на Първия събор „Древно наследство“ в Лондон.

Затова в духа на народните традиции и фолклор на ринга утре ще се появат и  българските бойци, участници в турнира по санда SFN 6, организиран също от Combat Promotion в Harrow Leisure Centrе.

След  майсторската си победа срещу британката Луис Хилър на SFC 3 във Варна през юли  красивата българка Анита Доганова очаква новия си опонент на английска земя. На ринга ще излязат още Емил Николов, Павел Владев, Станимир Петров и Тодор Диклич.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници