Плевнелиев: Всички в ООН ще си сътрудничим за мигрантите

Плевнелиев: Всички в ООН ще си сътрудничим за мигрантите
Източник: www.vesti.bg
A A+ A++ A

Общото събрание на ООН, в което са представени 193 държави, членки на организацията, прие политическа декларация за правата на мигрантите. С нея страните се съгласиха в следващите две години да договорят глобален пакт за мигрантите и бежанците. Заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон заяви, че усилията на държавите трябва да се насочат към корените на проблема с миграцията. "Трябва да се борим и със силите, които насаждат разделение", каза Елиасон, предаде БНР. 

"Държавите-членки поставиха изключително важни срокове. До 2018 г. ще се стремим да приемем глобален пакт за безопасна, системна и регулярна миграция. Освен това искаме да постигнем по-справедливо разпределяне на отговорността за приемане и подкрепа на бежанците по света, като приемем глобално споразумение за бежанците до 2018 г.", допълни секретарят.

Декларацията, приета вчера от Общото събрание, всъщност не съдържа конкретни ангажименти за решаване на мигрантската криза и не е юридически обвързваща. По тази причина правозащитни организации изразиха притеснения, че тя няма да доведе до съществена промяна в третирането на бежанците и мигрантите.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обаче определи декларацията като историческа. От своя страна заместникът му Елиасон подчерта, че тя може да бъде основа за изграждането на по-ефективна система за приемане и интегриране на бежанците.

"Заедно, а може би в момента това е най-важната дума в света, можем да създадем ново бъдеще. Това трябва да бъде бъдеще, в което мигрантите и бежанците, приемащите ги страни и общности могат да живеят в хармония, благоденствие и взаимно уважение", каза той.

Въпреки че е с необвързващ характер, документът ще ни помогне да организираме по-добре посрещането на текущи и бъдещи миграционни кризи, посочи Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

"Когато имаме повече от 65 милиона прокудени хора в глобален мащаб, е време да осъзнаем, че не можем да продължаваме, както досега. Нюйоркската декларация бележи безпрецедентен по силата и отзвука си политически ангажимент", обясни Гранди.

Ройтерс отбелязва, че в декларацията не е бил включен призивът на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун всяка година 10 процента от мигрантите в глобален мащаб да бъдат презаселвани.

Президентът на България Росен Плевнелиев също присъства на сесията на Общото събрание и коментира декларацията за мигрантите.

"Посланието е ясно. Никой не е изоставен. Всички ще си сътрудничим заедно. 264 милиона е броят на мигрантите днес на планетата. Два-три пъти е по-голям, отколкото по времето на Втората световна война", каза Плевнелиев след декларацията.

Той допълни, че е необходимо да се намери трайно решение на конфликтите и да бъде продължена борбата с нарушаването на правата на човека, социално-икономическите трудности и липсата на добро управление в страните на произход.

Междувременно външният ни министър Даниел Митов проведе среща с Димитрис Аврамопулос – еврокомисар по миграцията и вътрешните работи. Аврамопулос похвали българското правителство за работата, свързана с мигрантската криза, и за доброто опазване на външната граница на ЕС, като многократно заяви, че България играе много важна роля. Той говори още за наличието на хуманно отношение към бежанците в България и заключи, че страната ни може да разчита на европейските си партньори при справяне с предизвикателствата.

От своя страна министър Митов коментира, че бежанският поток е създал впечатление, че европейските правителства са изпуснали контрола. Така той подчерта нуждата от обединение в усилията на Стария континент. "Европа е едно цяло в опазването на външните си граници, които трябва да бъдат управлявани и контролирани заедно, със съвместните усилия на всички държави от Европейския съюз", посочи Митов.

#ООН #Филипо Гранди #Бан Ки-мун #Росен Плевнелиев #Даниел Митов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници