Анина Чилева: Учениците в 35 европейски държави са намалили употребата на цигари и алкохол

Анина Чилева: Учениците в 35 европейски държави са намалили употребата на цигари и алкохол
Източник: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

16-годишните ученици в 35 европейски държави пушат по-малко и са намалили употребата на алкохол, показва изследване, което проследява тенденциите през изминалите 20 години, предаде БНР.

За сметка на това, регистрират се нови наркотици и нови зависимости като участие в интернет игри, коментира Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи.

Данните за България са за последните 15 години и ще бъдат представени на пресконференция. Според Анина Чилева задължително трябва да се въведе здравно образование в училищата. 

"Това, което трябва да се случва,  всъщност, е да подкрепим младежите си в избор на собствени поведения в комуникация помежду си за тези поведения, в изграждане на норми между тях самите. Като че ли това се случва или по отношение на тютюнопушенето много силно в Европа и по бавно в България. Трябва да се вземат мерки още в тази възраст, защото Световната здравна организация сочи, че 50% от преждевременната смъртност и около 75% от здравните неблагополучия в късна  възраст са резултат от поведенчески избори точно в тийнейджърска възраст", коментира още тя.

#алкохол #пушат #Анина Чилева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници