Европейските 160 млн. евро., които ще получим няма да ги харчат за ограда на границата

Европейските 160 млн. евро., които ще получим няма да ги харчат за ограда на границата
БГНЕС
A A+ A++ A

 

„Принципната позиция на ЕК, която не е от вчера, а от години е, че те са против изграждането на огради. И не подкрепят. Европейските страни го правят, но аз ви казвам европейската бюрокрация каква е”. Така отговори в НС зам.-министърът на МВР Филип Гунев, който даде преди това брифинг по темата, пише БГНЕС.

И продължи: Преди 7 г. всички европейски страни са се договорили и са казали този фонд „Вътрешна сигурност” може да се харчи за това, а не може да онова- например, поискахме да се дадат средства за резервни части на военните, но те казаха „не”, не може, може за командировки, но не и за това, обясни Гунев.

Бизнесът на каналджиите и помагачите на мигранти да се прехвърлят от границата във вътрешността на страната не се разраства,а сериозно намалява, смята зам.министърът на МВР в отговор на друг въпрос на БГНЕС. Бизнесът е с 30% по-малко, уточни той и оспори информация в социалните мрежи, че все повече хора от пограничните селища се включват в доходоносната дейност на каналджиите.

Какво точно иска България от ЕС във връзка с мигрантския натиск- това бе темата на брифинга на Филип Гунев в НС днес. От 160-те млн. евро, които са договорени 80% от парите са за охрана на границата- около 125 млн. евро, а 20%- за подпомагане на Агенцията за бежанците и за други институции, каза той. Разходите в тези 80% от парите ще бъдат за техническо оборудване, за високопроходими автомобили, за системи за наблюдение- сензори, камери. 5 млн. евро ще бъдат за издръжка на охранителите на границата, а 36 млн. евро – за кораби на гранична полиция. Ще повишим нашата бдителност на границата, потвърди Гунев.

И още- ще се увеличава броят на центровете от затворен тип, ще има и допълнителен център, както и три нови временни кризисни центъра от затворен тип, които ще бъдат оборудвани с 500 фургона,осигурена е и издръжката за тях. За 3-те центъра ще се изразходват около 15 млн. евро и ще бъдат нещо като преливник на другите центрове, ще побират около 3 хил. души.

България е поискала средства и за изнасяне на един от центровете за бежанци от София , Гунев се надява, че въпросът ще бъда решен и той ще бъде преместен до 1 г. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници