Премиерът Борисов и министър Василева откриха новото депо в Луковит

Премиерът Борисов и министър Василева откриха новото депо в Луковит
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха Регионална система за управление на отпадъците в Луковит. Модерното съоръжение е изградено със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ и ще обслужва жителите на Луковит, Роман, Ябланица, Червен бряг и Тетевен, съобщиха от МОСВ.

„Благодаря на всички, които положиха усилия за осъществяване на този проект. 86 670 души живеят в петте общини - за тях е тази инвестиция от 22,3 млн. лв.“, каза министър Василева, пише БГНЕС.

„Старото депо беше един екологичен проблем. Проектът наистина беше много тежък. С РСУО-Луковит, както и с откритите през м. г. пречиствателна станция и ВиК, екологичната мрежа в общината е изградена на 100% за общо 50 млн. лв.“, допълни министър Василева.

„Екологията е здраве. В Луковит 50 млн. лв. са инвестирани в здраве на хората“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Министър Василева обеща МОСВ чрез ПУДООС да финансира закриването на старото сметище на Луковит като отпусне нужните 1,5 млн. лв. Общината ще внесе проекта си утре. Сметището създаваше рискове за околната среда заради честите и продължителни пожари през лятото и изтичането на замърсени води към река Златна Панега.

С новата регионална система за управление на отпадъците се гарантира опазване на почвите, водите и въздуха. Инфилтратите се отвеждат в пречиствателна станция, преминават през ситни филтри и чрез обратна осмоза се превръщат в чиста вода. Тя се събира в басейн, където чрез мрежа от канали постъпват и дъждовните води. Те се използват за поливане на тревните площи и захранват инсталация за измиване на гумите на камионите.

Регионалната система за управление на отпадъците е една от 18-те, изградени по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“ Проектът включва Клетка 1 за неопасни отпадъци с общ капацитет 164 700 тона, както и цялостната съпътстваща инфраструктура. Изградена е и компостираща инсталация с капацитет 2 000 тона годишно. Създаден е общински център за рециклиране, който е оборудван с контейнери за строителни и едрогабаритни отпадъци, както и за складиране на опасни отпадъци от бита.

Към РСУО работи и претоварна станция за битови отпадъци в Тетевен, чрез която се намаляват транспортните разходи на Тетевен и Ябланица. На площадката отпадъкът се пресова, за да се намали обемът му. За нуждите на депото е закупено и оборудване на стойност 1,430 млн. лв. „Изпълнихме един труден проект“, каза кметът на Луковит Иван Грънчаров и изрази надежда, че съоръжението ще бъде надградено със сепарираща инсталация. „Така ще гарантираме, че няма да се вдигнат таксите за хората“, допълни Иван Грънчаров. 

#Ябланица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници