Спецсъдът отложи делото срещу Иван Захариев. Чакат съдебно-психиатричната експертиза

Спецсъдът отложи делото срещу Иван Захариев. Чакат съдебно-психиатричната експертиза
Източник: vevesti.bg
A A+ A++ A

Съдебно-психиатричната експертиза ще установява дали 21-годишният Иван Захариев може да носи наказателна отговорност. Мъжът с българо-австралийско гражданство е обвинен в тероризъм и от седмица е в ареста. Той обжалва задържането си пред Специализирания апелативен съд, предаде БНР.

По искането му да излезе на свобода спецсъдът ще се произнесе следващия вторник, когато ще е готова поисканата от прокуратурата експертиза. Въпреки твърденията на бащата на Иван – Светломир Захариев, че синът му има психично заболяване, заради което във Австралия, където е живял до пристигането си в България, е получавал пенсия, според неофициална информация вещите лица са установили, че той може да носи наказателен отговорност.

От прокуратурата заявиха, че има достатъчно доказателства, че обвиняемият е посещавал тайна квартира в Сирия, където се е обучавал да борави с оръжия и че е симпатизирал на терористични организации.

Защитникът на Иван Захариев – Светослав Тончев, отрече прокуратурата да е предоставила реални данни, че клиентът му е ходил по стрелбища и е четял специална литература, защото е радикализиран и е искал да убива. В това категорично не вярва и баща му, който нарече "чудовищен фалшификат" обвиненията в тероризъм.

"Не може да се говори, че той е терорист и че е най-опасният в България, докато съдът не се произнесе. Има презумпция за невиновност - който не е осъден от съда, е невинен. Даже убиецът, когато го хванат на място, има такива права, а камо ли такъв млад човек, на който съсипаха живота", каза още Светломир Захариев.

#Иван Захариев #Светослав Тончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници