Творби на номинираните за наградата "Търнър" са изложени в Лондон

Творби на номинираните за наградата "Търнър" са изложени в Лондон
Източник: www.artprice.bg
A A+ A++ A

 

Публиката вече има възможността да види творбите на четиримата претенденти за престижната награда за съвременно изкуство „Търнър“ по време на специална изложба, организирана в галерия „Тейт“ (Tate Britain) в Лондон, предава БГНЕС.

Тази година номинираните автори за отличието са Антеа Хамилтън, Джозефин Прайд, Майкъл Дийн и Хелън Мартън.

Наградата „Търнър“се присъжда всяка година на британски артист на възраст до 50 години и се дава за най-добра изложба за последните 12 месеца, а победителят ще бъде обявен в Лондон на 6 декември. Победителят ще получи 25 000 паунда, а всички останали претенденти по 5000 паунда.

Изложбата с четирите номинирани работи в Лондон ще остане в „Тейт“ до 8 януари 2017 година.

Според официалното съобщение на „Тейт“ експозицията – скулптура, инсталация, пърформънс и видео – носи „сюрреалистична чувственост към популярната култура“ и „съблазнява зрителя с комична и неочаквана комбинация от изображения, материали и думи“.

Наградата "Търнър" е основана през 1984 г. и се връчва всяка година на британски автор на възраст под 50 години, чиято творба през изминалата година е била оценена като особено новаторска и важна. През годините благодарение на нея се утвърждават имена като Стив Маккуин (1999), Антъни Гормли (1994), Деймиън Хърст (1995), Мартин Крийд (2001) и много други. 

#Тейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Инбет Казино