Изследване: Хората трябва повече време да почиват

Изследване: Хората трябва повече време да почиват
Източник: bultourism.com
A A+ A++ A

 

Учени от Даръмския университет, Великобритания, анкетираха 18 000 души от 134 държави. Те откриха, че 68% от тях се нуждаят от почивка, 32% смятаха, че им трябва по-дълга почивка от средностатистическия човек, а над 10% са били на мнение, че могат да минат и с по-малко почивка, информира Zee News, предаде БГНЕС.

Средно най-малко почивали млади хора с високи доходи. Липсата на достатъчно почивка се чувствала най-остро при хората, които се занимавали с гледане на деца, на болни или възрастни хора, а също на лица, които работят на смени. Според учените почивката е не само сън. Отмората има физически, психологически и духовни компоненти.

По-рано друго изследване показа, че медитацията и отпуската помагат при справяне със стреса. В него участвали 94 здрави жени на възраст от 30 до 60 години. Те прекарали отпуската в Калифорния, като част от тях медитирала, друга – не. Част от жените отдавна се занимала с медитация.

Специалистите наблюдавали промените в 20 000 техни гени, взели и кръвни проби, а също анкетирали участничките в изследването. Изследването показало, че у всички жени са станали генетични промени, съществено се активирали гените, свързани с реакцията стрес и с функциите на имунната система. Отделно при медитиращите жени равнището на стрес и депресия оставали ниски много по-дълго време в сравнение с участничките, които просто отмаряли.

#учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"