„Музикаутор”: Държавата възпрепятства уреждането на авторските права

„Музикаутор”: Държавата възпрепятства уреждането на авторските права
Източник: bghelpforum.com
A A+ A++ A

 

Държавата възпрепятства и саботира уреждането на авторските права. Това заяви изпълнителният директор на „Музикаутор” Иван Димитров, предаде БГНЕС.

Димитров зададе и въпроса какво правим от тук насетне, защото се водят много дела в момента.

Ръководството на „Музикаутор” даде пресконференция в днешния Международен ден на музиката, който се празнува в 120 страни по различни начини. „Музиката е универсален език и основен ресурс за културата и индустрията, но музиката е и бизнес. В рамката на Европа тя допринася за 7 млн. работни места, а в глобален мащаб формира близо 5,5% от БВП, изтъкна от своя страна Ясен Козев, председател на „Музикаутор”.

„Музикаутор” работи с всички ползватели в България – телевизии, радиостанции, кабелни и сателитни оператори, организатори на концерти. Тенденцията е ползвателите да регулират авторските възнаграждения към „Музикаутор” и да бъдат изплащани по веригата към преносителите.

„Има не малко хора, които не заплащат за авторските права, което довежда и до дисбаланс в индустрия и спомага за сивата икономика. Без активна намеса на държавата няма да се получи нищо. Министерството на културата и референтните институции не вършат работа, нито, пък има тенденции да бъде постигната промяна”, обясни Ясен Козев.

От своя страна Момчил Даскалов, мениджър „Лицензиране публично изпълнение” в „Музикаутор” изтъкна, че съществуват модели и схеми, които позволяват на организаторите на концерти да заобикалят законовото задължение за изплащане на права.

„С активното бездействие на Министерство на културата и държавата тези модели се утвърждават, които от друга страна, нарушава конкурентния пазар. Даде примери за конкретни нарушения на авторските права от фирми, които са организирали мащабни концерти в България”, категоричен бе той.

Даскалов обясни, че трудно се осъществява връзка с организаторите на някои концерти, което често става чрез други партньори. Оказва се, че и зад голяма част от фирмите-организаторки стоят 83-годишни жени или 24-годишни „успели” млади българи. Въпросът е защо не се вземат превантивни мерки, които ще са много по-успешно, отколкото след това да се гонят 83-годишни дами, за да се съдят, запита риторично Момчил Даскалов.

Той представи и редица случаи, при които организатори на концерти се измъкват от законовото си задължение да уредят правата за музиката. 

#Иван Димитров #Музикаутор #Ясен Козев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"