Собствениците на Дупнишката популярна каса остават в ареста. Обвиненията са лихварство и данъчни измами

Собствениците на Дупнишката популярна каса остават в ареста. Обвиненията са лихварство и данъчни измами
Източник: www.bgdnes.bg
A A+ A++ A

Пловдивският окръжен съд постанови "Задържане под стража" за председателя на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона в качеството й на касиер. Двамата са обвинени в данъчни престъпления и лихварство. Наказанието от 5 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 10 хиляди лева, предаде БНТ.

Жалби срещу дейността на Дупнишката популярна каса са подадени от 239 вложители. До момента прокуратурата е разпитала близо 90 човека, като е повдигнала обвинения срещу Близнакови само за 59 случая, които не са засечени документално като акционери на кредитно-спестовната кооперация.

"Ще повдигаме други обвинения ако се установи, че тези пари са така наречените припрани пари в други обекти, защото самия Близнаков е заявил, че парите от вложенията т.нар. кооператорски вноски са влагани в печеливши начинания на различни сфери на икономиката", коментира прокурорът Костадин Паскалев.

Според защитата на Ивона Близнакова адвокат Марин Марковски тя и съпругът й не са извършили престъпление, защото вложителите са били наясно, че стават акционер в кооперацията. Според него парите ги няма, защото са вложени в рискови финансови операции.

"Тезата, че хората са знаели, че това е кооперация, която изключва закона за банките и кредитните институции, и ги прави ненаказателно отговорни, е ясно подкрепяне от договорите, които те са подписвали", каза още Марковски.

В съда стана ясно, че популярната каса в Дупница е привличала вложители с високи лихви - от 14 до 18%, като са приемани суми дори след като дружеството е обявено в несъстоятелност. А касиерката Ивона Близнакова обяснявала пред клиенти, че те са клон на банка, а влоговете са гарантирани до 100 000 лв.

 

#Георги Близнаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници