Македония: България и Сърбия да ни върнат взетото културно наследство

Македония: България и Сърбия да ни върнат взетото културно наследство
От македонската партия ТМРО поискаха България и Сърбия да върнат артефактите, които двете страни взели, когато „окупирали“ Македония. Снимка: plusinfo.mk
A A+ A++ A

От македонската партия ТМРО поискаха България и Сърбия да върнат артефактите, които двете страни взели, когато „окупирали“ Македония.

„Македонското министерство на културата трябва да поиска официално от Сърбия и България да бъдат върнати на Македония всички артефакти, които са били открити при разкопки или отнесени в Белград и София по време на сръбската или българската окупация“, заявиха от ТМРО, предаде македонското електронно издание „Таратур“, цитирано от агенция „Фокус“.

„За ТМРО е неприемливо и унизително поведението на сръбското министерство на културата, но и на македонските власти, които приеха музейно копие – т.е. кич от златната маска от Требенище, открита и отнесена от сръбската окупационна жандармерия през 1933 г. Македонският народ не е малоумен, за да му се връща културното наследство под формата на кич“, заявил лидерът на ТМРО Ванчо Шехтански.

#Македония #културно наследство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино