Бъчварова: Не приемаме мигранти от Италия, които не са семейства

Бъчварова: Не приемаме мигранти от Италия, които не са семейства
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Към момента има 21 човека, които са релокирани, всичките са от Гърция. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на блиц-контрола в парламентарната вътрешна комисия, пише БГНЕС.

Ние имаме ангажимент да приемаме мигранти от Италия, но понеже от там списъкът на хората, които ни предлагат не отговарят на изискванията ни, ние отказваме да ги приемем. Сред изискванията ни са те да бъдат семейства, заяви Бъчварова.

Според Бъчварова като цяло се запазва тенденцията за снижаване на натиска по българо-турската граница. Тя посочи, че това не означава, че не регистрираме преминавания - обикновено през територията на граничните пунктове те се осъществяват чрез укриване в МПС. Последната седмица имаше случай на укриване на по-голяма група във влакова композиция, припомни вицепремиерът.

Бъчварова коментира, че в последната седмица се наблюдава тенденция хора да опитват многократно да преминават границата към Сърбия. „Потретвани и подесетвани” са опитите да се пресече границата, обясни Бъчварова и продължи: „Ние полагаме много усилия там, от сръбска страна също има засилени мерки и на практика това се оказва невъзможно”.

За служителите на Фронтекс вътрешният министър каза пред депутатите, че към момента има допълнително 130 служители, досега са били 47 на гранични пунктове и част от патрулите на втора линия.

На въпрос дали има промяна по отношение на заплахите за България свързани с тероризма, вътрешният министър отново потвърди, че няма информация за пряка заплаха към България. Тя отново посочи, че се провеждат учения, които определи като изключително полезни. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници