Статистика: Над 7 милиона души в света ослепяват всяка година

Статистика: Над 7 милиона души в света ослепяват всяка година
Източник: Болница Тракия
A A+ A++ A

Днес отбелязваме Световния ден на зрението, като по този повод до края на месеца продължава Националната кампания за профилактика на детското зрение, чийто фокус тази година е връзката на зрението със спорта, предаде БНР. 

Около 285 милиона души по света живеят със слабо зрение слепота. Това сочи статистика на Световната здравна организация, според която населението в световен мащаб застарява, но се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над 7 милиона души ослепяват всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати. 

"Връзката между зрението и спорта за децата е от голямо значение", коментира Павел Цветков, който е инициатор на кампанията. 

"Ако едно дете стои пет часа на електронни устройства в затворено помещение, самите очи не получават достатъчното количество кислород. Така не могат да се освежават, а прекарвайки поне един или два часа навън, както и спортувайки - това със сигурност е много по-добре за очите на детето, както и за здравето му", добави той. 


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници