АБВ реагира остро на Ердоган за териториални претенции вх Западна Тракия

АБВ реагира остро на Ердоган за териториални претенции вх Западна Тракия
БГНЕС
A A+ A++ A

ПГ на АБВ настоява МВнР да изиска пълния текст на речта на президента на Турция Реджеп Ердоган и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции към България. Това заяви днес на брифинг в НС депутатът от ПГ на АБВ Георги Кючуков по повод изказвания на турския президент, публикувани в международния печат, в които той отправя недвусмислени териториални претенции към околни страни и желанието му в Западна Тракия да се проведе референдум за определяне на нейния статут, пише БГНЕС.

Независимо от начина, по който е интерпретирана речта на Ердоган, в нея съвсем недвусмислено се поставя под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 г. и се правят опити той да бъде преразгледан, продължи Кючуков. Това определено вълнува българската общественост и всички българи, особено въпросът за Западна Тракия и егейските острови, които засегнаха и гръцката страна, поясни той.

И припомни, че гръцкото правителство излезе с остра декларация спрямо тези изказвания на Ердоган. На този фон прави впечатление внушителното мълчание българското МВнР по казус, който е изключително важен за българската страна, продължи депутатът. Нашето МВнР не си направи труда по каналния ред да изиска от турската страна точното копие от речта на Ердган и да заяви остра реакция спрямо всякакви териториални претенции към нашата страна, каза той. От АБВ смятат, че странно впечатление прави фактът, че някои от кандидат-президентите в своите дискусии описват отношенията с Турция по съвсем идиличен начин. От АБВ се обявяват в защита на декларацията, огласена от централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, която е най-представителната организация на тракийските българи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници