Официално! ДПС подкрепя Орешарски (Обновена)

Официално! ДПС подкрепя Орешарски (Обновена)
БГНЕС
A A+ A++ A

Централният съвет на ДПС подкрепя на тези избори кандидатпрезидентската двойка с номер 4 Пламен Орешарски и Данаил Папазов.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, пише БГНЕС.

Останалите кандидати за президент са партийни кандидати. Пламен Орешарски напълно съвпада с очертания от ДПС профил за бъдещ президент, каза още Карадайъ.

Карадайъ припомни профила на необходимия президент в сегашното политическо време, на нужния президент, очертан от ДПС още през месец май и потвърден от трибуната на Народното събрание с декларация в Деня на Конституцията.

Ние казахме, че бъдещият президент на страната трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да бъде убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократичните постижения, да работи за правова и социална държава, да бъде особено чувствителен към правата на човека, да бъде обединител на нацията, да бъде президент на всички български граждани, каза председателят на ДПС.

За нас предсрочните избори през пролетта са неизбежни, коментира още Карадайъ.

Той отказа да коментира подкрепата, която по-рано днес бившият им съпартиец и председател Лютви Местан, сега председател на ДОСТ, даде за издигнатия от ГЕРБ кандидат Цецка Цачева.

Карадайъ подчерта, че с действията, които наблюдаваме година и половина вече знакът е ясен - ГЕРБ вече не могат да се крият зад националистите.

„ГЕРБ вече не могат да се оправдават с искания на националистите. Нашата оценка към ГЕРБ вече е: те само се опитват да се крият зад националистите. Напротив, те са в основата на всичките тези действия, включително и този изборен хаос, който го имаме днес. За 26 г. не съм чувал по време на избори да се променят изборни правила в България”, добави председателят на ДПС и посочи минимум 6 месеца преди изборите да са ясни изборните правила.

„Това прави днешната власт. Затова, ако въпросът е какъв е знакът – от месец май насам знакът е един и същ: Ние сме заявили. Няма нужда пак да се излагаме пред чужденците за 1 януари. 2018г. на страната е нужно стабилно, ценностно, хомогенно мнозинство в Народното събрание, което да излъчи централна изпълнителна власт, която да бъде проактивна поне в нашето председателство във формирането на визията на ЕС. И хронологията за това нещо е ясна: напролет предсрочни избори, за да можем с достойнство да посрещнем 1 януари 2018г. ”, заяви Карадайъ. Към днешната дата оценката на ДПС е, че днешната власт не прави нужното, за да се готви за председателството.

Той отбеляза, че предишното НС било сложно – 120 на 120. „Тогавашният експертно-политически кабинет, ние сме го оценили и в онова време и след това. Включително и днес нашата оценка за кабинета „Орешарски” е положителна. На ДПС и на избирателите на ДПС. Не само на нас, целият бизнес оцени коефициента на полезно действие за единица политическо време на кабинета „Пламен Орешарски”. Тази оценка е ясна. И затова нашата оценка е категорично положителна за експертно-политически кабинет на г-н Орешарски”, заяви той.

Карадайъ обърна внимание за поведението на ГРЕБ в предишното НС и каза, че това, което правили тогава за тях днес не е нормално и не е позволено. „Нещо повече, прекратяват заседания с предтекста, че някой им иска оставката. Нещо повече, за онова задкулисие, с което ГЕРБ бяха в колаборация за прекратяване на мандата на предишното правителство и предишното НС, същото това задкулисие в момента е организирано да сваля и правителството на ГРЕБ”, заяви той. „Считаме, че ГЕРБ е извървяло първите 7 години от растежа си и е осъзнало и ролята и на опозицията, и е оценила вече себе си като опозиция”, посочи той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници