Стотици миряни се поклониха пред мощите на св. Лука Симферополски

Стотици миряни се поклониха пред мощите на св. Лука Симферополски
БГНЕС
A A+ A++ A

Руската църква в София посрещна стотици миряни, дошли да се докоснат до мощите на руския светец Лука Симферополски, известен с това, че е бил лекар - хирург от ХХ в., който е помагал и приживе и чрез нетленните си мощи, на много хора.

Това са мощите на св. Лука Симферополски. Той е бил най-ревностен светител на руската православна църква. През време на болшевизма е бил мъчен и затварян. Това разказа архимандрит Теофан след извършения молебен в Руския храм - подворие, информира БГНЕС.

Архимандритът разказа за светеца, че е бил едновременно и лекар, и хирург. “Той е помагал на хората, лекувал ги е без пари и накрая е починал в мъки и е обявен за светец на руската православна църква”, допълни архимандрит Теофан.

Да се поклонят на мощите бяха дошли много хора като организацията на преминаването им през иконата и мощите на светеца попречи да стават блъсканици и да има разгневени хора.

“Как няма да дойдем, това е св. Лука Симферополски. Цялото семейство сме вярващи, зет ми е свещеник. За нас е изключително важно, толкова много болни хора има, да се помолим за тях”, разказа Стефанка Стойкова. Символичното значение на идването на тези мощи тук е, че трябва да се обединим всички християни и Русия като най-голямата православна християнска държава да ни поведе, допълни Стойкова.

Заради предстоящи четири операции на очите е дошла и Маргарита. “Разбрах, че св. Лука помага духовно на операции, помагал е с молитви, лекувал е и затова е светец и много ми се иска и на мен да ми помогне да се отстрани проблемите, които имам”, допълни Маргарита.

По-късно през деня ще бъде четен акатист на на св. Лука Симферополски, а мощите ще отидат в храм “Св. Неделя”, където ще останат да нощуват и хората могат да продължат да им се поклоняват. През утрешния ден мощите ще отпътуват за Пловдив, където ще бъдат поставен в храм “Св. Марина” в гр. Пловдив.

Имаше и много майки, дошли с малките си деца като Росица, дошла случайно, за да запише дата за кръщението на момченцето си.

“Св. Лука е почти наш съвременник, не е от първите векове, освен това неговите мощи не са били досега тук и сега се възползвам”, коментира и Димитър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници