Румен Петков: Управляващата коалиция променя Изборния кодекс, а така нарушават равните права на българите

Румен Петков: Управляващата коалиция променя Изборния кодекс, а така нарушават равните права на българите
www.dailypress.bg
A A+ A++ A

Тъй наречените патриоти и реформатори, каквото и да означава това, приемат едни промени, които знаят, че Конституционния съд ще свали, защото те нарушават равнопоставеността и равните права на българските граждани. Това каза зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков във връзка с промените в Изборния кодекс в предаването „Събуди се” по Нова телевизия, пише Агенция Фокус.

„Това е изборна перверзия. Само, за да съхраниш правителствения си комфорт си в състояние да покажеш на българските граждани, че техния вот не те интересува, че тяхната нагласа не те интересува. До днес правиш една организация за изборите, от утре тръгваш да правиш съвършено друга”, посочи той. „Квадратчето „не подкрепям никого” в този му вид, който се прие сега е най-малката щета. Не може да кажеш, че задължаваш българския гражданин да излезе да гласува и да не му оставиш правото да каже тези не ги харесвам.

От друга страна не може да кажеш, че с това квадратче след това ще пренапишеш изборния резултат”, обясни Румен Петков. „За мажоритарни избори въвеждаш квадратчето „не подкрепям никого”, а в парламентарния избор не го въвеждаш”, коментира той. По думите му в парламентарни избори квадратчето може да остави само 2 или 3 играчи в парламента, и да остави 2/3 от българските граждани непредставени в парламента. „Ако броят на квадратчето „не подкрепям никого” е първи или втори кой отива с него на балотаж”, посочи Румен Петков. „Веднага след изборите трябва да започне един анализ и нормативна уредба, която няма да се прави на 25 години. Втория ден на НС АБВ поиска веднага да започне работа по нормативна уредба”, каза още зам.-председателят на АБВ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници