Канада не е изгубила надежда в четвъртък споразумението с ЕС да бъде подписано

Канада не е изгубила надежда в четвъртък споразумението с ЕС да бъде подписано
Global Research
A A+ A++ A

Канада запазва надежда в четвъртък в Брюксел да бъде подписано споразумението за свободна търговия с ЕС /CETA/ въпреки твърдия отказ на Валония да го подкрепи, съобщи канадският министър на търговията Кристия Фрийланд.

При завръщането си в Отава след провала в петък на преговорите с белгийската област Валония, министърът заяви на брифинг в парламента, че запазва надежда. „Топката сега е в полето на Европа“, каза тя и подчерта, че се работи усилено за преодоляване на валонското вето, като пожела успех на европейските преговарящи. Европейските и канадските власти все още не са отменили срещата на върха в четвъртък, когато бе предвидено да се подпише подготвяното в продължение на седем години споразумение, информира БГНЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и канадският премиер Джъстин Трюдо проведоха телефонен разговор по този въпрос. Те се договориха ЕС и страните членки да продължат да подготвят срещата в четвъртък , съобщиха от канцеларията на Трюдо. Говорител на канадския премиер обаче уточни, че неговото пътуване за Брюксел ще се осъществи, ако има предварително споразумение между Белгия и нейната франкофонска област и останалите страни членки на ЕС. „Двамата с премиера Трюдо смятаме, че срещата на върха в четвъртък все още е възможна“, заяви в „Туитър“ Доналд Туск след разговора си с канадския ръководител.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници