Нови зверства на ИД в Мосул

Нови зверства на ИД в Мосул
Източник: Lifebites.bg
A A+ A++ A

 

Членовете на терористичната организация „Ислямска дъроава” организират през последните дни показна разправа с набедени за виновни мирни жители в иракския град Мосул, пише на сайта си панарабският в. „Аш Шарк ал Ауат”, съобщиха от мисията на ООН в Ирак, предаде БГНЕС.

По данни на ООН, джихадистите са разстреляли в неделя 50 мъже, които преди са били полицаи в града. Измъчвани до смърт са били поне 70 граждани на Мосул, обвинени, че помагат на иракската армия. Други 15 души били хвърлени завързани в река Ефрат в селището Сафина, на 45 км южно от Мосул.

В събота ислямистите убили в друго селище три жени и три момичета. Силите на ИД са концентрирани на десния бряг на река Ефрат в Мосул, където са насочени основните удари на правителствените войски и на военизираните кюрдски отряди пешмерга, които съвместно настъпват към Мосул.

Говорителят на управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека Рупърт Колвил обнародва в Женева постъпилата информация за това, че „ИД смята да използва цивилни като жив щит като ги принуди да се преместят в райони, където се намират въоръжени бойци или като им пречи по стратегически съображения да отидат на други места в града”.

„Продължаваме да получаваме сведения за извършвани от ИД грабежи, извънсъдебни екзекуции и безразборни убийства на деца, жени и мъже”, каза Колвил като добави, е трудно да се провери достоверността на постъпващата информация.

Управлението на върховния комисар по правата на човека на ООН призовава иракските въоръжени сили да не допускат изблици на отмъщение на войниците спрямо цивилни, които бягат от районите под контрола на ИД, и да третират пленените ислямисти съобразно международното право.

От началото на операцията по отвоюването на Мосул около 7,5 хиляди иракчани са били прокудени от домовете си, съобщи на брифинг говорителят на Международната организация по миграция Джоуъл Милмън.

Над 3000 души са от окръг Мосул, а останалите са от окръзите Хамдания и Тел Кайф в провинция Найнава и от Макмура в провинция Ербил.

Сухопътната операция за освобождаването на Мосул (административен център на провинция Найнава) започна на 17 октомври сутринта. В кампанията участват правителствени войски, антитерористични подразделения на федералната и местната полиция, кюрдски отряди пешмерга, опълченци от местни сунитски племена.

По данни на Пентагона, през първата седмица на настъплението са освободени 800 кв. км. територия около града. 

#ООН #Мосул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници