Патриотите: Дискриминация по етнически признак е стипендията на ромските деца

Патриотите: Дискриминация по етнически признак е стипендията на ромските деца
http://bnr.bg/
A A+ A++ A

Преди броени дни от Минисерство на образованието и науката съобщиха, че учениците от ромски произход ще получават по 30 евро стипендия по проект за успешното им завършване на средно образование, което предизвика масово недоволство - това е проява на дискриминация по етнически признак. Това се казва в позиция на Патриотичния фронт, разпространена днес сред медиите в парламента, пише БГНЕС.

Нима социалното положение на голяма част от децата от „неромски„ произход е много по-добро, питат те. Какъв ще е стимулът за ученици, които постигат успехи на олимпиади, национални и международни състезания след като полуграмотността ще бъде толерирана от МОН? До момента стипендията за отличен успех е 40 лв., а за ромските деца с успех 3.50 тя ще е 60 лв. Явно от МОН не са усвоили математическите неравенства. Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от „ромската”, посочи Симеонов.

Сериозни съмнения в искреността на МОН имаме и от това, че тази новина идва точно по време на предизборна кампания. Смятаме, че тя е поредната заигравка с ромския вот по време на избори, се казва в позицията на ПФ.

На мнение сме, че децата не трябва да се делят на етнически принцип и интеграцията в училище трябва да се извършва на основата на приобщаването към ценностите, традициите и достиженията на българската нация, при консолидиращата роля на българския език, както е записано в закона за предучилищното и училищно образование. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници