Задържаха главния редактор на турското опозиционното издание „Джумхюриет“

Задържаха главния редактор на турското опозиционното издание „Джумхюриет“
http://www.dw.com/
A A+ A++ A

Турската полиция задържа главния редактор на опозиционното издание „Джумхюриет“ Мурат Сабунджу. Освен него властите са издали и заповеди за арест на 13 журналисти от ежедневника, съобщава Си Ен Ен Тюрк.

Заповед за задържането има и срещу изпълнителния председател на борда на вестника Акън Аталай, който все още е в неизвестност. Задържан е и журналиста Гюрай Йоз, съобщава Анадолска агенция.

Според държавната медия вече са били претърсени и домовете на Сабунджу и Аталай, пише БГНЕС.

Правителствената операция срещу „Джумхюриет“ е заради предполагаемите действия на вестника „от името на“ движението на проповедника Фетхулах Гюлен и забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

БНЕС припомня, че предишният главен редактор на опозиционния вестник Джан Дюндар напусна след осуетения опит за преврат и обяви, че вече не вярва на правосъдието.

Той бе осъден на първа съдебна инстанция на пет години и 10 месеца затвор за разгласяване на държавни тайни във връзка със случай, който предизвика гнева на президента Реджеп Ердоган. След това той получи разрешение да остане на свобода в очакване на решението на апелативния съд, но успя да напусне Турция, като се предполага, че е в Германия. Властите обаче задържаха съпругата му.

Вчера Анкара уволни още 10 000 държавни служители в рамките на продължаващата чистка в страната срещу предполагаемите извършители на преврата от 15 юли.

Досега повече от 35 000 души бяха арестувани, а хиляди други бяха уволнени или отстранени от работа.

Чистката след преврата засегна и кюрдското малцинство в страната, което представлява около 15% от населението. Вследствие на правителствените мерки бяха закрити редица кюрдски медии, а множество държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки с ПКК. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници