Министър Горанов: Държавният дълг ще намалее, реален растеж за 2017 г. на БВП е между 2.5% и 3%

Министър Горанов: Държавният дълг ще намалее, реален растеж за 2017 г. на БВП е между 2.5% и 3%
http://www.capital.bg/
A A+ A++ A

Цифрите в Бюджет 2017 са реалистични, заяви пред депутатите от бюджетната комисия министърът на финансите Владислав Горанов, който представи Бюджет 2017, пише БГНЕС.

Разликата в старата и нова оценка на НСИ за ръста на номиналния размер на БВП е пренебрежимо малка, каза той. Тезата, че има едни скрити приходи в бюджета не е така, смята Горанов и така индиректно отговори на депутата от ДПС Петър Чобанов, който в началото на заседанието заяви, че цифрите в бюджета не са коректни и има разлика между данните на МФ и на НСИ.

За 2017 г. предлагаме реален растеж на БВП- между 2.5% и 3%, продължи министърът. Нивото на безработица се очаква да забави темпа си на намаление и да е 7.3% от работната сила. В средносрочен план се очаква безработицата на намалее до 6.5% до 2019 г.

Държавният дълг ще намалее, обяви Горанов. Приоритет ще ни бъде образованието и насърчаване на реформите в него, ще се повишават възнагражденията на учителите в средното образование, с фокус- заплатите на младите учители. Така ще се намали недостига на млади специалисти . За висшето образование- 7.9 млн. лв. се дават допълнително, тъй като се увеличава тежестта на качеството.Насърчава се и обучението по приоритетни направления, както и на тези специалности, за които има дефицит, каза Горанов.

2% от БВП за отбрана- това за нас още не е постигнато, но трябва да спазваме тази посока, каза той във връзка с финансирането на този сектор. Той говори и за модернизацията на армията чрез покупката на нови изтребители, както и кораби за военноморските сили.

Горанов говори и за другите числа в бюджета, свързани със социалната сфера, с общините и др. Парите за общините като трансфер от държавния бюджет нарастват с над 200 млн.лв., отбеляза Горанов и посочи, че с 10% ще нараснат възнагражденията в общинските администрации.

Общата ми оценка е, че сравнително доброто икономическо развитие на страната и възможността за подобряване на събираемостта в бюджета ще дадат повече възможности на държавата да изпълнява и социалните си функции, а в сферата на физическата сигурност - в укрепналите ни въоръжени сили, заключи министърът на финансите. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници