Изборният ден в страната започна спокойно

Изборният ден в страната започна спокойно
БГНЕС
A A+ A++ A

Изборният ден в цялата страна започна в нормална обстановка. Само на места имаше закъснения с отварянето на избирателните секции в 7 ч., тъй като по-бавно са се организирали за започването на изборния ден, пише БГНЕС.

Вече има и няколко сигнала, свързани с предоставянето на бюлетината – това, че е била откъсната с отрязъка, който е трябвало да остане в кочана. За охраната на 12 249 избирателните секции са ангажирани над 20 000 полицейски служители. Звената на дирекция „Български документи за самоличност“ днес ще бъдат отворени от 8.30 до 19.00 часа за издаване на удостоверения, които да послужат на гражданите с невалидни документи да упражнят правото си на глас.

Изборният ден в Благоевград започна в 7 часа, няма опашки пред секциите. В Трето ОУ в Благоевград са разположени 10 секции, гласува се нормално, прави впечатление, че избирателите се бавят в тъмната стаичка, но засега опашки няма. От трима гласували в една от секциите, само един не пожела да пусне бюлетина за референдума, на които не се поставя печат.

За да няма объркване, в секцията се допуска само по един избирател, едва след като излезе от тъмната стаичка, влиза следващият. На по-късен етап това неминуемо ще доведе до опашки пред секциите.

Изборният ден и във Варна започна нормално. Броят на гласоподавателите в Община Варна към датата на отпечатване на избирателните списъци е 302 800. Избирателите на 18-годишна възраст са 3387.

В 7 ч. сутринта отвориха секциите в ОУ Иван Рилски в Хасково. Една от секциите закъсня с 10 минути, пред която 3-ма възрастни негодуваха за краткото закъснение. Хората още коментираха, че няма да гласуват машинно понеже се губи време. В 11 хасковски секции ще се гласува машинно – в училищата “Св. Иван Рилски” и “Шандор Петьофи”, както и в по две в Димитровград и Харманли, съответно в училищата “Васил Левски” и “Неофит Рилски”.

Ако може да се съди за деня по сутринта, то избирателната активност в Пловдив днес най-вероятно ще бъде висока. Още в първите минути след 7 часа, докато някои от комисиите още разпределяха задачите си, пред вратите се наредиха желаещи да гласуват. 307 359 са гражданите на Пловдив с право на глас в изборите за президент и вицепрезидент, право на участие в националния референдум имат 307 347.

Изборният ден започна в Русе с опашки пред секциите. Имаше и хора, които не бяха разбрали, че гласуването вече не е от 6, а от 7 часа сутринта, и още в 6.30 вече бяха дошли да пуснат своя вот. Според членове на СИК опашките се дължат най-вече на въведеното за първи път задължително гласуване.

В Шуменска област изборният ден започна нормално. Право на глас в областта имат над 191 000 души.

Изборният ден в Добричка област започна нормално. Право на глас имат 172 062 души. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ в Сливенско протече нормално. Към 07.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК, съобщиха от ОДМВР-Сливен.

До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.

В Плевенска област, където право на глас имат 250 351 души, вотът започна нормално. Изборният ден в Пазарджишка област, където право на глас имат 248 811 души, започна нормално.

В Кюстендилска област изборният ден, в който гласуваме за президент и участваме в референдум, започна нормално.

От Районната избирателна комисия уточниха, че в областта има 283 секции, в които правото си на глас могат да упражнят около 136 000 души.

Изборният ден започна нормално на територията, обслужвана от ОДМВР - Стара Загора. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече без инциденти. В 7.00 часа, днес, секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК.

И във Врачанско започна изборният ден. За президент и вицепрезидент в региона могат да гласуват 166 897 граждани. С един по-малко са тези, които имат възможността да участват в референдума.

В Бургаска област изборният ден започна нормално. В областта право на глас имат над 370 000 души. Те ще гласуват за избор на държавен глава и ще участват в референдума в 736 секции. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници