Избирателна активност по райони и жалби за нарушения (Обновена 2)

Избирателна активност по райони и жалби за нарушения (Обновена 2)
БГНЕС
A A+ A++ A

26.2% изборна активност към 13 ч.в президентските избори в страната, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде репортер на БГНЕС.

22.79% са гласували на референдума, което означава, че 1 557 444 избиратели са участвали в допитването.

На частичните избори в столичния кв. „Младост” активността е 22.44%.

76 жалби за нарушение изборните права на българските избиратели са получени в ЦИК, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. Сигналите са за разделени кабинки за гласуване за президент и референдум, като така избирателят излиза от едната кабина и влиза в друга, за да гласува. По тази причина от ЦИК са дали нови указания избирателят да влиза да гласува в кабината веднъж и да гласува в двете урни, ако иска да гласува за референдума.

В рамките на деня са постъпили сигнали, свързани с проблем с машинното гласуване. Такъв е случаят в гр. Варна. ЦИК е предприела необходимите действия да бъдат отстранени нередностите и там проблемът е отстранен и вече може да се гласува машинно.

Има и случаи, където не са допуснати наблюдатели до изборните секции. Има ясни указания да бъдат допускани тези хора.

Камелия Нейкова заяви, че сигналите за застъпниците са в страната и в чужбина. Друг сигнал е свързан с това, че в някои секции подреждат хората по азбучен ред, което също е нередно.

Нейкова зави, че в секция в Красна поляна в урната за референдума е пусната бюлетина за президентските избори, ако тази бюлетина отговаря на изискванията, тя ще бъде зачетена като валидна, защото грешката не е на човека, пуснал бюлетината, а на членовете на избирателната секция.

Относно сигналите за вота в Турция, Нейкова заяви, че е постъпило искане да се прекъсне гласуването там, но изборният ден не може да бъде прекъснат. Относно другите жалби и сигнали в момента ЦИК ги разглежда на свое заседание. Такива сигнали има и от други държави.

Дали попълването на декларация от трето лице е законно или не, Андреев обясни, че след като има самоличния подпис на лицето, то това е законно. В секционните комисии се е говорило на турски език. От всички 76 жалби в ЦИК такива за купуване на гласове няма.

В кв. “Младост” няма оплаквания за нарушения на изборния ден, защото има три списъка и се гласува за президентски избори, референдум и за районен кмет. Това е и причината да има опашки там, но гласуването протича нормално, посочи Андреев.

Относно сигнал за липсващи пликове - Нейкова заяви, че е от Банкя, където е имало проблем с пликовете, но там няма бюлетина за референдум без плик, т.е. проблемът е отстранен своевременно. 

Към 13 ч. в Старозагорска област правото си на глас са упражнили 81 769 души. Избирателната активност е 27.20 %.

Най-висока продължава да е избирателна активност в община Опан. Към 13 ч. тя е 48.12%.

В община Стара Загора тя е 25.92%. Община Казанлък – 26.35%. Община Чирпан – 26.24%. Община Раднево – 31.07%. Община Братя Даскалови – 36.37%. Община Гълъбово – 34.39%. Община Павел баня – 28.79%. Община Мъглиж – 23.84%. Община Гурково – 27.98%. Община Николаево – 30.81%. 

15 % е избирателната активност в Русенска област за президентските избори към 13 часа, съобщи председателят на РИК Мирослава Маркова. Повишила се активността за участие в рефереиндума и тя вече е 14 % , предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Членове на РИК са направили проверки на място в секциите, за да видят как върви изборният ден. Там, където има машинно гласуване – общо в 16 секции, хората са много доволни, тъй като става бързо и лесно. Първоначално по-възрастните са се притеснявали, но постепенно и те, както и младите избиратели, са предпочели да упражнят така правото си на вот, вместо да ползват хартиена бюлетина. Според хората, гласували машинно, изборът става за около 30 секунди.

В РИК до момента са постъпили 8 жалби, като четири от тях са били свързани с агитационни материали в близост до секциите. Взети са мерки за тяхното премахване. Другите жалби са за разделяне на избирателните списъци на две – по азбучен ред, за по-голямо улеснение на членовете на СИК, което не е разрешено. Дадени са указания списъците да се съединят отново.

По отношение на референдума все още има случаи, в които избирателите влизат по два пъти в тъмната стаичка – веднъж за президентския вот, втори път с бюлетината за допитването. От РИК отново припомниха, че комисиите трябва още в самото начало да предложат и двете бюлетини на гражданите.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници