Мексико се притеснява от рязкото увеличаване на бежански от Африка

Мексико се притеснява от рязкото увеличаване на бежански от Африка
http://www.strategic-culture.org/
A A+ A++ A

Мексиканските власти са разтревожени от рязкото увеличаване на броя на африканските и хаитянските мигранти, които търсят начин да влязат нелегално в САЩ. От януари до септември т.г. в Мексико са пристигнали над 12 хиляди африканци, което е нов исторически рекорд, съобщи в събота радиостанция „Нотисиас” (Noticias MVS), пише БГНЕС.

Повечето мигранти, очакващи прехвърляне в САЩ, се намират в северната част на щата Долна Калифорния. Според информация на МВР в този регион има около 4,5 хиляди африканци и хаитяни. Според правозащитници става въпрос за около 6 хиляди чужденци, сред които над 1,3 хиляди жени и стотици деца, които са настанени при „нечовешки условия”. Според тях вече може да се говори за хуманитарна криза. Властите са обещали да не изселват чужденците и да им осигурят храна и медицинска помощ.

По данни на Националния институт по миграция през последните няколко години значително се е увеличил и потокът от мигранти от страните от Централна Америка и Куба. От 2013 година броят на мигрантите от Хондурас, Салвадор, Гватемала и Никарагуа, които опитват да попаднат на територията на Мексико, се е увеличил с над 150%, а на кубинците - почти 10 пъти от 1,8 хиляди през 2014 година до 15 хиляди през 2015.

Преди година няколко хиляди граждани на Куба, които се опитваха да проникнат в САЩ през Мексико, заседнаха в Коста Рика, след като Никарагуа затвори границите си за тях. Тази криза бе разрешена едва през 2016 година с активното участие на Мексико. По-късно нова група от над 3,1 хиляди кубинци бе пренасочена със самолети от Панама към мексиканския град Сиудад Хуарес до границата със САЩ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници