Брюкселското бирено предизвикателство или иновация срещу традиции

Брюкселското бирено предизвикателство или иновация срещу традиции
Източник: Bforbeer
A A+ A++ A

 

Когато човек си помисли за бира веднага е сеща за страни като Германия, Чехия, Белгия... Но у белгийците нараства страха, че многовековното им доминантство в пивоварството е изправено пред нов и неочакван конкурент – старт-ъп пивоварните, които не се страхуват да нарушат статуковото и да наложат нови традиции. Това разказва Томас Костенобъл, организатор на Брюкселското бирено предизвикателство, предаде БГНЕС.

Международният конкурс, който се провежда в белгийската столица за пета година включва 1 256 бири от 36 държави и жури, състоящо се от 80 професионални любители на пивото. Но Белгия се страхува дали ще опази короната си в кралството на бирата.

„Белгия все още е еталон”, коментира Сотенобъл пред АФП, но добавя, че белгийската бира вече не е „застрахована по отношение на качеството”. През 2015 г. призът за най-добра бира бива връчен на IPA - Индийски светъл ейл, произведен в Сиатъл. Това е първият път, в който Белгия не успява да се качи на най-високото стъпало на стълбицата.

Броят пивоварни, представящи продуктите си също се е увеличил. Макар и Белгия все още да е първенец в това отношение (240), тя бива бързо застигната от Щатите и, изненадващо, Италия с общо 210 пивовари.

В световен мащаб на бирения пазар се наблюдава и още една тенденция – съсредоточаването върху производството и консумирането на крафт бири, които се фокусират повече върху качеството, отколкото върху количеството. Само за 6 година микропивоварните, специализиращи в този тип пиво са се увеличили от 127 на 199, а феноменът придобива глобален характер.

За същия период в Щатите броят пивоварни се е увеличил почти трикратно – от 1,596 на 4,225, а в Холандия е експлодирал от 117 на 401. Най-голямо, може би, е увеличението в Италия, където през 2006 г. пивоварните са били 256, а днес са над 915.

За Мелиса Коул, британска писателка и член на журито на Брюкселското бирено предизвикателство още от началото, иновациите в биреното изкуство във Великобритания и САЩ всъщност правят услуга на Белгия. Защото благодарение на конкуренцията в момента Белгия излиза от традиционното пивоварство и създава произведение на изкуството чрез иновативния си поглед върху пивото. 

#старт-ъп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници