200 години храм „Архангел Михаил” край Благоевград

200 години храм „Архангел Михаил” край Благоевград
БГНЕС
A A+ A++ A

200 години от построяването си чества днес черквата "Архангел Михаил", един от най-ранните възрожденски храмове в България-този край с. Лешко, община Благоевград, пише БГНЕС.

Църквата, носеща името на светеца-пазител на душите, е построена през 1816 г., в съседство с нея се разпада първото килийно училище в областта, построено някъде около 1800-та година. За да го построят, местните хора надхитрили местния паша.

За да бъде по-голяма от разрешената, преди двеста години местните хора си послужили с измама, или да го наречем проявили хитрост и находчивост. Когато отишли при пашата, той им дал разрешение, но казал да е колкото волска кожа. Хората мислили, мислили, пък взели та нарязали кожата на тънки ивици, завързали ги след това една за друга като въже, опънали го във формата на квадрат, върху който започнали основите.

Когато донесли на пашата, че черквата е много по-голяма от разрешеното от него, той дошъл да види с очите си. „Колкото една волска кожа е, както ни казахте, защитили се местните. „Е надхитрихте ме, нека остане така”, казал пашата. За това и курбанът за днешния двувековен юбилей е бик. Тази легенда разказа пред БГНЕС Людмил Бързачки, един от дарителите на вола за курбана на днешния празник, приготвен в 8 казана.

През 1816 г. черквата е построена като еднокорабна и едноабсидна, някъде в началото на XX век била повредена от земетресение. Заради това през 1941 г. е преустроена, построени са две нови помещения и камбанария. Преди десетина години е сменен покривът.

Стенописите в преддверието са уникални, в тях е изобразен единственият в страната четирикрак дявол. Цикъл от стенописите е посветен на порицаването на врачките.

Кметът на селото Галя Велкова иска да се възстанови килийното училище, а черквата да се реставрира вътре, за да може мястото да се превърне в един работещ духовен център, който да остане за поколенията, но за което се искат средства.

Службата води Неврокопският митрополит Серафим, един бик за курбан готвеха майсторите. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници