Лютви Местан: Въпросът дали Борисов ще подаде оставка е маловажен за нас

Лютви Местан: Въпросът дали Борисов ще подаде оставка е маловажен за нас
БГНЕС
A A+ A++ A

С акта на връщането на определени граждани на Турция премиерът Бойко Борисов е изразил оценка за тази страна, с която напълно съм съгласен и съм съгласен и с действията му. Това заяви лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, пише БГНЕС.

Попитахме го като голям защитник на евроатлантическите ценности, оправдава ли връщането в Турция на турските политически дисиденти, както направи правителството на Борисов, и одобрява ли той арестуването на депутати от турския парламент и въобще ареста на хора там заради политически възгледи? Също и - каква е оценката му на хода на Германия да осигури защита на турци, които са „политически преследвани” от правителството на президента Реджеп Ердоган?

Лютви Местан не отговори на нито един от тези въпроси, както и на другия: Според турски медии султан Абдул Хамид Втори имал имоти в България - смятате ли, че претенциите на неговите наследници са законни?

Иначе на зададените първи два въпроса той разви отговора си от позицията на българския премиер. За което бе упрекнат, че измества въпроса към Борисов, вместо да изрази собствената си позиция, за което бе помолен. „ Разбира се, че за нас неудобни въпроси няма, но на първия въпрос се опитвате да ме вкарате в компетенциите на българското правителство и собствено - на г-н Бойко Борисов”, каза Местан.

И продължи: Не мога да влизам в такава роля. Смятам, обаче, че той е достатъчно отговорен български държавник, който, ако няма доверие, че Турция като демократична, правова държава, която спазва човешките права и в която е установено върховенството на закона, той не би върнал на никакво основание, който и да е гражданин, продължи Местан. Актът на Бойко Борисов е най-сигурното доказателство, че става въпрос за държава, в която принципът за върховенството на закона действа безотказно. Доколкото познавам Борисов, той не би върнал никого в държава, в която няма демокрация, няма върховенството на закона, посочи политикът.

Това е отговор и на следващия Ви въпрос - аз съм много предпазлив, когато коментирам политиката на други държави, особено, когато те са съседни на България, особено, когато те са наш стратегически партньор в НАТО.

Въпросът дали Бойко Борисов ще подаде оставка е маловажен за нас, залогът е бъдещето на България, дали тя ще се отклони от своя стратегически път, каза той.

В същото време Местан заяви, че ние имаме чувствителност към редица непокрити евроатлантически стандарти за правата на човека и много неща у нас трябва да се променят. Но едно нещо не трябва да се промени - ценностната рамка и тя е евроатлантизмът. Затова подкрепата ни не е за г-жа Цачева, г-н Борисов, а именно за евроатлантизма, обясни той.

Ще ви представя абсолютно неоспорими секционни анализи, за да видите реалния принос на ДОСТ, продължи политикът. Нито един от тези примери не може да бъде оспорен - фактите са очевадни, подчерта Местан. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници