Цветан Цветанов: Водим разговори с Патриотичния фронт

Цветан Цветанов: Водим разговори с Патриотичния фронт
БГНЕС
A A+ A++ A

Водим разговори с ПФ - смятам, че бихме могли да получим една подкрепа от тях. Това заяви днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред медиите в парламента, пише БГНЕС.

Трябва всички да си направим равносметка за стабилността, защото на България й предстои председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 година и дали страната ще извлече позитиви от него, или ще бъде в спирала на политическа криза, която много умело могат да я правят БСП и ДПС, подчерта Цветанов.

Обмисляме вариант националният референдум да бъде подкрепен, защото над 3 млн. граждани са гласували, коментира още той. Нямаме още политическо решение, но мога да кажа, че бих подкрепил едно такова решение, имаме изпълнителна комисия и обсъждания, които ще бъдат направени, продължи председателят на ПГ на ГЕРБ. Мажоритарният елемент е хубаво нещо - когато се обсъждаше ИК предлагахме да имаме смесена система, каквато е в Германия - пропорционална и мажоритарна. За съжаление, тогава от БСП бяха против, защото констатираха като голяма грешка това, което направиха с ИК през 2009 година, каза той. Тогава имаше въведен мажоритарен елемент за всеки един от многомандатните избирателни райони и ГЕРБ, и ДПС взеха само мажоритарни избори, никой друг не успя да постигне целта, констатира Цветанов.

Всеки трябва да направи своя избор - дали искаме да се връщаме към модела с водеща функция на БСП и ДПС, или искаме да запазим това, което ГЕРБ доказа, че може да прави и да го прави заедно с партии, с които формираме парламентарно мнозинство и с кабинет, който даде самочувствието и възможността страната ни да бъде уважаван партньор в Европа, посочи Цветанов по повод президентските избори у нас.

Правим абсолютно пълна мобилизация на всички структури в страната, продължи той и добави - убеден съм, че в неделя вечерта ще можем да се поздравим с първата жена президент - г-жа Цецка Цачева. Според него, важно е да има избирателна активност, защото това означава, че българският президент ще може да се ползва с широка обществена подкрепа и да бъде с протегната ръка, и обединител на нацията, подчерта Цветанов.

САЩ е най-демократичната държава и доказа, че както може да избира първият цветнокож президент, така може да избере и Доналд Тръмп, заяви той в коментар за изборите в САЩ.

Това са демократични избори и добра демократична система - избирателите са тези, които решават кой ще бъде президент. Но, това като цяло е изненада за голяма част от световната общественост и съм убеден, че при една силна демокрация и добре структурирани работещи институции няма никакъв проблем те да работят по същия начин, както са работили досега. Убеден съм, че Тръмп, неговият щаб и експертите няма да променят рязко курса на САЩ и ще останат изключително силен фактор в НАТО, категоричен бе Цветанов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници