ЕС критикува Турция: Време е Анкара да каже какво наистина иска

ЕС критикува Турция: Време е Анкара да каже какво наистина иска
clubz.bg
A A+ A++ A

ЕС критикува Турция в доклад за кандидатурата й за членство в алианса заради отстъпление от демокрацията, спазване правата на човека и върховенството на закона.

Тези действия станали очевидни след опита за преврат срещу президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

"Време е Анкара да ни каже това, което те наистина искат," заяви комисарят по разширяването на Европейския съюз Йоханес Хаан. Той отбеляза, че е имало "отстъпление" в ключови области през процеса за подготвяне на присъединяването на Турция към ЕС.

Хаан каза, че ЕС изпитва „сериозна загриженост“ поради репресиите, които започна Ердоган след опасния опит на част от военните да свалят неговото правителство през юли.

"Турция като страна-кандидат трябва да отговаря на най-високите стандарти, за които се е ангажирала и по които не може да има никакъв компромис. Затова в тазгодишния доклад ние подчертаваме отстъплението на Турция в областта на върховенството на закона и основните човешки права," заяви Хаан.

Намеренията на Анкара за възстановяване на смъртното наказание също са "несъвместими с официалното желание на Турция да стане член на Европейския съюз", каза още еврокомисарят.

Все пак докладът на ЕС приветства усилията на Турция за намаляване на броя на мигрантите, които достигат гръцките острови и усилията й да отговори на критериите, необходими за започване на безвизово пътуване до ЕС за турски граждани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници