Борисов: Не е мръднало само построеното, когато Вежди е бил трудовак

Борисов: Не е мръднало само построеното, когато Вежди е бил трудовак
Темата на дискусията е спешният ремонт на опасните мостове, след като две съоръжения се срутиха през изминалата седмица след проливните дъждове. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Виадуктите на магистралите „Хемус“ и „Тракия“ не са ремонтирани, откакто са построени през 1973 г. и 1980 г., отбелязва на заседанието на Министерскиs съвет в сряда премиерът Бойко Борисов.

„Навремето са строили – когато Вежди още е бил трудовак, не е мръднало. Построеното от Вежди не е мръднало, но за останалото виждате, че се компрометира много“, заявява министър-председателят според стенограмата от заседанието.

Темата на дискусията е спешният ремонт на опасните мостове, след като две съоръжения се срутиха през изминалата седмица след проливните дъждове.

„Най-рисковите съоръжения са общо 11, те са по протежението на магистралите „Тракия“ и „Хемус“, три от тях са изключително критични. Това са най-големите три, за които необходимият ресурс е 43 млн. лева. Общо за 11-те ресурсът е 58,8 млн. лв.“, обясни по-късно пред депутатите регионалният министър Лиляна Павлова.

„Приехме постановление за 86 млн. лв., като дадохме допълнителен списък за регионите за много възлови места, където трябваше да се ремонтират. За съжаление състоянието на мостовете е такова, че са действително много рискови и опасни и както виждате, земетресенията не затихват, особено в Италия, виждате, че се вземат непрекъснато жертви и населението е доста наплашено, както и ние самите“, обяснява още Бойко Борисов по време на заседанието.

Лиляна Павлова уточнява, че ремонтът на критичните 11 съоръжения е най-неотложен.

„Само за най-опасните три виадукта всъщност ни трябват тези 43 милиона. Затова именно за тях по чл. 90 на Закона за обществените поръчки ще направим процедура без обявление, по договаряне, и ще поканим всички фирми, които биха могли да се включат, и ще проведем веднага преговори с тях, за да може за тези три специално виадукта работите да започнат почти веднага“, обяснява още регионалният министър.

Премиерът Бойко Борисов допълва, че за ремонта на всички опасни съоръжения са необходими 200 млн. лв.

„Паралелно ще провеждаме процедури и за останалите, за които днес не осигуряваме средства, но ще проведем процедури и за останалите“, подчертава Лиляна Павлова.

„Снощи до късно се съвещавахме със Симеон Дянков, с Владислав Горанов, с Лили Павлова и това можахме да измислим веднага. Ако след два-три месеца не съумеем да съберем тези пари, считайте, че ще ви взема от всичките по малко, за да ги компенсираме до 86 млн. лв. Най-малко ще вземем от културата“, отсича Бойко Борисов.

#Министерски съвет #Бойко Борисов #Лиляна Павлова #Вежди Рашидов #мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници