В Рио отвори врати най-големият океанариум в Южна Америка

В Рио отвори врати най-големият океанариум в Южна Америка
http://www.vamostrilhar.com.br/
A A+ A++ A

Най-големият океанариум в Южна Америка бе открит в бразилския град Рио де Жанейро. Сградата на музея за жива морска природа, наречен Акварио /AquaRio/ е на три етажа с 28 басейна.

е разположена близо до пристанището. По думите на директора му – биолога Марсел Шпилман, размерите на оканариумите се определят в зависимост от обема им. В този случай става въпрос за 4.5 млн. литра и така той е най-големият в Южна Америка. В латиноамериканския регион рекордът принадлежи на Мексико – на територията на страната има океанариум с водоизместимост 5 млн. литра. Около 90% от живите организми в този музей на океанската фауна, са от териториалните води на Бразилия, пише БГНЕС.

Посетителите му могат да видят и риби, които служат за храна на местните жители, както и по-екзотични животни, които идват от тихоокеанския и карибския регион. Най-големият му обитател е атлантическата акула-дойка (Ginglymostoma cirratum), на която е даден прякора Шарън. Тя е дълга 2.5 м., но след няколко месеца може да достигне 4.5 м. През първите месеци броят на животните в океанариума ще бъде значително под капацитета му защото специалистите очакват и други представители на фауната, които са настанени, в него да пораснат и дадат потомство. Отчитайки това, специалистите трябва да избегнат пробблема с пренаселването му. В момента в него има повече от 2 000 животни, представители на около 200 различни вида. С времето броят им ще се увеличи и може да достигне до 6000 – 7000.

Първото, което посетителите виждат е масивният 13-метров скелет на гърбат кит. Останките на животното са били изхвърлени през 2014г. на един от плажовете в Рио. Най-зрелищната част на океанариума е стъклен тунел през най-големия воден басейн. AquaRio представлява триетажно здание, в който са разположени 28 водни басейна с морска вода. До всеки има екран, на който тече информация за живеещите в него риби и други морски животни. Целта на океанариума не е да стане развлекателен център въпреки многобройните идеи за привличане на публика. Основните му задачи са просветна, научна и опазване на околната среда. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"