Панелните жилища издържаха тестовете на времето, уверяват инженери

Панелните жилища издържаха тестовете на времето, уверяват инженери
Според мен на територията на България няма мостове в аварийно или предаварийно състояние, заяви председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране Стефан Кинарев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Панелното строителство в България издържа тестовете на времето, защото нормативната база за проектирането на този тип сгради е една от най-строгите за времето си, заяви инж. Георги Кордов, председател на Камарата на инженерите в София.

„Смятам, че хората, които живеят в такива комплекси, могат да бъдат спокойни. Всичко, свързано със сеизмичната устойчивост, което е залегнало в нормите, е било спазено при строителството“, увери инж. Георги Кордов, цитиран от БГНЕС.

По думите му, проблемите на панелните жилища са повече в енергийсната ефективност и външния вид, отколкото в здравината им.

„Предизвикателствата, които се представиха пред нашия сграден фонд, показаха, че те се държат прилично“, заяви инж. Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Според него щетите, които са нанесени след земетресението на 22 май, са основно върху обекти, които не са поддържани правилно.

„95% от всичко, което е построено в страната ни, е направено от български проектанти и български строители. Нормативната ни база е на същото ниво като на всички други страни в подобни сеизмични райони“, продължи Стефан Кинарев.

Той отбеляза, че има наредба за паспортизация на сградите, която задължава всички сгради да имат паспорти. Те показват как е поддържана сградата, както и какви нормативни документи са били в сила до датата на построяване и проектиране.

„Поради липса на пари ние закъсняваме с паспортизацията на общинските, общинските и най-вече частните сгради. Като че земетресението ни изпревари“, добави председателят на камарата.

„Мостовете, като всяко друго съоръжение, изискват периодични проверки и ремонти“, каза проф. Петър Сотиров, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Той подчерта, че мостовете са едни от съоръженията, които се проектират за 100 години живот и контролът при тях е от изключителна важност.

„Без поддържане и периодичен оглед това не е възможно“, категоричен е професорът.

„Територията на България е разделена на сеизмични райони с предвидена интензивност на земетресение“, продължи проф. Сотиров. „Сградите се осигуряват за съответната територия, за която се строят“, увери проф. Петър Сотиров.

„Принципът „всеки собственик се грижи за съоръжението“ действа и в случая с мостовете“, посочи пък инж. Стефан Кинарев.

Той припомни, че рехабилитация на някои мостове е започнала още при предишните правителства.

„На базата на тези усилия и сегашното правителство направи опит да се направят ремонти на тези мостове, които да са финансирани с европейски средства. Европейски средства обаче не са получени, тъй като за приоритет се счита изграждането на нови съоръжения“, поясни инженерът.

По думите му мостовете са едни от най-сигурните съоръжения, защото не се строят единствено съобразно сеизмичната активност, а и с други динамични компоненти.

„Според мен трябва да се каже, че след избраният през 89-та година пазарен подход, за състоянието на мостовете са отговорни собствениците им. В нашата дейност като проектанти винаги сме се ръководели от подхода, че човешкият живот няма цена. Въпреки това всяко нещо, дори и проектирано за 100 години напред, трябва да се поддържа“, каза още инж. Стефан Кинарев.

„Според мен на територията на България няма мостове в аварийно или предаварийно състояние“, заяви председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

#мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници