САЩ: Във войната срещу „Ислямска държава” са загинали 119 цивилни

САЩ: Във войната срещу „Ислямска държава” са загинали 119 цивилни
Източник: korrespondent.net
A A+ A++ A

Американските бомбардировки в Ирак и Сирия срещу групировката „Ислямска държава” са довели до 119 жертви сред мирните граждани от началото си през 2014 г., показват нови данни, публикувани от американската армия, предаде Франс прес, цитирана от бТВ.

Вашингтон признава, че има цивилни жертви, причинени от негови бомбардировки, само след разследвания, които обикновено продължават доста дълго време, отбелязва АФП.

САЩ и други страни от водената от тях коалиция са обвинявани, че съобщават за по-малък брой цивилни, загинали при техните бомбардировки. По данни на базираната в Лондон неправителствена организация "Еъруейс" коалицията всъщност е отговорна за смъртта на 1787 мирни граждани в Ирак и Сирия от август 2014 г.

По данни на "Амнести интернешънъл" броят на загиналите мирни граждани е най-малко 300 само в Сирия. Броят на цивилните жертви е нараснал със засилването на кампанията срещу ИД от края на 2015 г., която целеше да подготви офанзивите срещу бастионите на групировката - иракския град Мосул и сирийския град Ракка.

Според изявление на командването на американските въоръжени сили в Близкия изток през последните 12 месеца американски удари са причинили смъртта на 64 мирни граждани, а 8 са били ранени. При нанасянето на ударите обаче са били спазвани правилата за военни действия и са били взети мерки да се избегнат невинни жертви, поради което няма да има допълнително разследване, нито ще бъдат предявени обвинения.

"Понякога мирните граждани плащат цената на военните действия. Правим всичко по силите си, за да ограничим тези случаи, като понякога дори се отказваме от нанасянето на удари срещу някои цели", подчерта говорителят на командването полковник Джон Томас.

#ислямска държава #Амнести интернешънъл #бомбардировки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"