Учени потвърдиха всеизвестното твърдение, че жените са по-злопаметния пол

Учени потвърдиха всеизвестното твърдение, че жените са по-злопаметния пол
http://www.10te.bg/
A A+ A++ A

Жените наистина имат по-силна и подробна памет от мъжете, което им помага винаги да помнят всички отрицателни моменти в общуването си със силния пол, посочва статия в сп. Menopause.

„Оплакванията за замъглено съзнание и памет трябва да се приемат сериозно, особено при жени в менопауза”, посочва Джоан Пинкертън – изпълнителен директор на американската асоциация за изучаване на менопаузата в Кливланд, пише БГНЕС.

Жените често изтъкват, че имат по-ясна и силна памет от съпрузите и синовете си. Джил Голдстейн от Харвардския университет в САЩ и колегите й доказаха, че това наистина е така, след като изследваха силата на паметта на двеста мъже и жени на възраст между 45 и 55 години, живеещи в Бостън.

Първоначалната цел на изследването била да се изясни как менопаузата се отразява на паметта и интелектуалните способности на жените.

Като сравнили познавателните способности на жени в менопауза и мъже на същата възраст, учените установили, че в тази фаза от живота им паметта на жените става по-слаба и ненадеждна.

Като цяло, мъжете отстъпват по памет на жените в активна възраст, но после нещата горе-долу се изравняват. Това засяга както запомнянето на подробности от преживени събития, така и това колко дълго ги помнят.

Освен това, младите жени имат по-надеждна епизодична памет, изпълняват по-точно запомнени действия, по-добре възприемат по слух и решават задачи, свързани с паметта.

Според учените, непропорционално силното влошаване на паметта в късна възраст при жените е свързано с хормонални изменения, които ги правят по-податливи към развитие на синдрома „мътна глава” и други проблеми, свързани с мозъчната дейност.

Най-зесегнати са жени, при които нивото на естрадиол, съществен за женския полов хормон естроген, спада по-осезаемо от обичайното. Затова биолозите препоръчват да се обръща сериозно внимание при оплаквания за „шум” в главата, за да се избягва последващо влошаване на паметта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"