Външният министър на Германия няма да получи подкрепа за президентските избори от Лявата партия

Външният министър на Германия няма да получи подкрепа за президентските избори от Лявата партия
Chronicle.bg
A A+ A++ A

Лявата партия (ЛП) на Германия няма да подкрепи издигането на кандидатурата на сегашния външен министър Франк-Валнер Щайнмайер за президент.

Това заяви съпредседателят на ЛП Ката Кипинг в интервю за в. „Берлинер цайтунг“. „Щайнмайер не е нашият кандидат“, заяви Кипинг. Тя добави, че поддръжката от страна на Щайнмайер на „участие във военни конфликти“ станала една от основните причини за взимането на това решение. Кипинг допълва, че ако социалдемократите и „Съюз90/зелени“ са готови да издигнат друга кандидатура, ЛП може да се присъедини към тях. В противен случай партията щяла да издигне свой собствен кандидат, пише БГНЕС.

Ръководството на социалдемократите – лидерът на партията Зигмар Габриел и председателят на фракцията й в Бундестага Томас Оперман – настояват именно Щайнмайер да бъде издигнат като претендент за високия държавен пост. Само че отсъствието на поддръжка от ЛП на тази кандидатура намалява неговите шансове за успех.

Наскоро социологически анкети показаха, че външният министър на Германия се радва на най-високото одобрение сред немските граждани – 73% от участниците в допитването отбелязаха, че са „доволни или много доволни“ от работата на Щайнмайер. След него се наредиха финансовият министър Волфганг Шойбле (65%) и премиерът на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман (56%).

На 6 ноември стана ясно, че канцлерът на Германия и лидер на ХДС Ангела Меркел, както и председателят на ХСС Хорст Зеехофер не подкрепят Щайнмайер като кандидат за президентския пост на Германия. Блокът ХДС/ХСС засега обсъжда като възможна кандидатурата на Волфганг Шойбле.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"