Кюстендил получава над 25 млн. лв. по ПО "Региони в растеж 2014-2020"

Кюстендил получава над 25 млн. лв. по ПО "Региони в растеж 2014-2020"
Източник: www.kazanlak.com
A A+ A++ A

 

Над 25 млн.лв. ще бъдат вложени в Кюстендил по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ в община Кюстендил. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бе на посещение в града, предаде БГНЕС.

Безвъзмездните европейски средства ще бъдат насочени в проектите за градска среда на общината, предвиждащи облагородяване на улици, площадки, паркове, междублокови пространства, енергийна ефективност и други дейности. Допълнително 2 млн.лв. от програмата ще се инвестират за обновяване и преоборудване на професионалните гимназии в общината, съобщиха от МРРБ.

Министър Павлова даде висока оценка за работата на кмета на общината Петър Паунов и екипа, отговарящ за европейските проекти и програми. По думите й дейностите са в напреднал и стадий и предстои обявяване на търгове за избор на изпълнител, за да започне работа по проектите.

Продължаваме и инвестициите в пътища, увери Павлова. До няколко дни ще завърши рехабилитацията на пътя до Рилския манастир, който се обновява с над 14.2 млн.лв. от ОПРР. Тя определи ремонта като важна инвестиция за работещите в общината и туризма. Над 20 км са напълно обновени, след като участъкът не е ремонтиран от 1970 г. Също важен проект за региона е скоростният път „Рила“, който ще даде по-удобна връзка на региона с магистралите „Струма“, „Хемус“ и „Тракия“ и със съседните на Кюстендил общини.

„Този проект е част от нашата дългосрочна стратегия. Ще направим всичко възможно в следващите години да изграждаме поетапно тези пътища. Безспорно „Хемус“ е един от големите приоритети на правителството, но част от цялостната ни стратегия е да осигурим инвестиции и да завършим магистралният пръстен на България заедно със скоростните пътища. „Рила“ е един от важните и значими проекти, за които се борим и търсим финансиране“, подчерта Павлова.Тя напомни, че Кюстендил има достъп до средства за развитие и по програмите за трансгранично развитие, към които интересът е голям. 

#Кюстендил #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"