ВМЗ-Сопот е инвестирал 18 млн. лв. в модернизация за 2016 г.

ВМЗ-Сопот е инвестирал 18 млн. лв. в модернизация за 2016 г.
Източник: Deutsche Welle
A A+ A++ A

 

През 2016 година ВМЗ-Сопот е инвестирало над 18 млн. лв. в закупуването на нови машини и съоръжения, транспортни средства и модернизация. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който бе на работно посещение във „ВМЗ“ ЕАД на площадки Иганово и Сопот, съобщиха от Министерството на икономиката, предаде БГНЕС.

Министър Лукарски посети площадка Иганово, където се запозна с новата система за периметърна охрана и видеонаблюдение, която ще спомогне за повишаване на мерките за сигурност. В Сопот министърът на икономиката откри и обновения автопаркинг за специализиран транспорт. В него са инвестирани около 1 млн. лева собствени средства на предприятието. Той разгледа и цех 350, който е с нова поточна линия.

Лукарски посочи, че в завода се откриват нови цехове, производството се модернизира, условията на труд стават все по-добри, а заплащането се увеличава. „Всичко това се дължи на постигнатите добри финансови резултати, които нареждат ВМЗ сред най-печелившите държавни дружества. Поръчки има и за 2017 г., и 2018 г., а идеята ни е да разширим производството, като се стремим към нов асортимент на продукти и увеличаване на продукцията“, категоричен бе той. Министър Лукарски допълни, че заводът се нарежда на челни позиции по продажби, които през тази година са за над 303 милиона лева, в сравнение с 2015 година, когато са били едва 25 милиона лева.

Министърът на икономиката изтъкна, че през 2016 г. ВМЗ-Сопот се е утвърдил като значим фактор в българския военно–промишлен комплекс. По думите му предприятието осигурява голяма част от заетостта в региона, въз основа на което безработицата е около 3 % и е два пъти по-ниска от средната за страната.

Той допълни, че персоналът вече е около 4 100 души, като от началото на 2016 г. е увеличен с близо 1 100 човека, а средната работна заплата достига над 950 лв. след въвеждане на бонусната система за допълнително материално стимулиране.

„Бих искал да отбележа и добрия диалог със синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ, благодарение на който се подписа нов колективен трудов договор, посредством което се запазиха и надградиха социалните придобивки за работниците и служителите“, каза още Лукарски.

Министърът се срещна и със студентите, които са се записали в програмата за подготовка на кадри на ВМЗ в Техническия университет в Пловдив, действаща от началото на септември. Лукарски ги поздрави за желанието да се развиват и отбеляза, че сега е моментът за създаване на собствени бази за подготовка на кадри за оръжейната промишленост.

Членът на борда на директорите Владислав Тоцев уточни, че заводът поема стипендията за първия семестър и при добър успех ще се финансира и по-нататъшното обучение на студентите. Тоцев обясни, че в процес на изграждане е и собствен център за Научно-изследователска и развойна дейност с обучение и привличане на кадри и специалисти за разработка и усъвършенстване на изделията. Той допълни, че към момента ВМЗ разполага с 69 бр. товарни автомобила от различен клас, 11 специализирани автомобили и повдигачи и 39 леки автомобила, 12 от тях с висока проходимост.

По думите му от началото на 2016 г. са закупени 3 бр. влекачи с прицеп за превоз на специална продукция, 9 бр. товарни камиона, 8 бр. микробуса, 4 бр. високопроходими автомобила, 2 бр. специализирани автомобила, единият от които за почистване на пътната мрежа, както и 10 нови леки автомобила. „Автопаркингът и транспортната техника повишават възможностите на ВМЗ за осигуряване на специализирани транспортни дейности, както за нуждите на производствената и търговската дейност, така и като специализирана услуга на външните клиенти на дружеството“, завърши Тоцев. 

#ВМЗ-Сопот #Божидар Лукарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"