За по-добра политика на US с Турция! Съветник на Тръмп предложи Гюлен да бъде екстрадиран в Анкара

За по-добра политика на US с Турция! Съветник на Тръмп предложи Гюлен да бъде екстрадиран в Анкара
http://www.independent.co.uk/
A A+ A++ A

Майкъл Флин, американски генерал от запаса и съветник на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, смята, че отношенията с Турция трябва да бъдат приоритет в американската външна политика, а проповедникът Фетулах Гюлен следва да бъде екстрадиран, както иска Анкара, пише БГНЕС.

В статия за в. „Хил” генералът посочва , че „трябва да почне да става ясно, че ролята на Турция е от съществено значение за американските интереси и тя е източник на стабилност в региона”.

Флин критикува администрацията на президента Обама и изтъква, че не е било умно да се държи на разстояние от Анкара.

„Трябва да съобразим външната си политика и да признаем, че Турция е приоритет. Трябва да погледнем света от гледната точка на Турция”, смята Майкъл Флин.

Флин подкрепя също искането на Анкара да й бъде предаден ислямският проповедник Фетулах Гюлен, когото турските власти смятат за организатор на неуспешния опит за военен преврат през юли.

Генералът сравнява Гюлен с лидера на ислямската революция в Иран аятолах Рухола Хомейни. Той призовава американската администрация да не повтаря същата грешка като подкрепя Гюлен, както направи с Хомейни. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"