Фирмите за дървопреработка въвеждат електронен дневник от 1-ви януари

Фирмите за дървопреработка въвеждат електронен дневник от 1-ви януари
Източник: master profil
A A+ A++ A

 

4099 фирми от дървопреработващата промишленост ще трябва да въведат задължително от 1 януари 2017 г. свой електронен дневник, предаде БГНЕС.

Той ще бъде част от единна електронна система към Агенцията по горите и ще осигурява контрол върху получената и извозена дървесина, съобщи в Русе земеделският министър Десислава Танева. Тя присъства заедно със заместника си Георги Костов на демонстрация на електронния дневник, въведен пилотно в една от русенските фирми, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Танева обясни, че това е поредната стъпка в борбата със сивия сектор. „Увеличихме в горските стопанства мобилните групи за охрана, въведохме маркирането на дървесината с уникален идентификационен номер. Оттам въведохме електронния превозен билет, който вече е задължителен за всички предприятия, а сега от 1 януари ще бъде въведен и електронният дневник“, каза министърът.

Тя припомни, че електронната информационна система е публична и това дава възможност за по-широк граждански контрол. „Имаме до 300 обаждания на ден с влизане на електронната система на ИАГ, когато граждани виждат камиони с дървесина, казват ни номера, има съмнения за това дали е законно добита и наши екипи контролни отиват на място“, обясни Танева.

Според резултатите за последните шест месеца секторът е изсветлял с 5 процента по отношение на незаконния дърводобив, а финансовите показатели се увеличили с 15 процента. 

#Агенцията по горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"