Плевнелиев призова за подкрепа от ЕБВР в постигането на по-добра свързаност в ЮИЕ

Плевнелиев призова за подкрепа от ЕБВР в постигането на по-добра свързаност в ЮИЕ
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

 

На среща в Будапеща с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие сър Сума Чакрабарти държавният глава Росен Плевнелиев призова институцията да подкрепи усилията на страните от Югоизточна Европа за постигането на по-добра инфраструктурна - транспортна и енергийна свързаност, предаде БГНЕС.

„Държавите на Балканите са обединени в желанието си да постигнат по-висока свързаност и реализирането на тази цел ще увеличи енергийната сигурност на всички в региона, ще засили трансграничното сътрудничество и ще даде нов импулс в процеса на европейска интеграция”, подчерта българският президент.

Свързването на енергийните мрежи на страните от региона ще позволи и създаването на реална регионална енергийна борса, която ще освободи Балканите от зависимостта на доставките на енергийни ресурси от само един доставчик, посочи още държавният глава.

През последните години България постигна много в сферата на информационните и комуникационни технологии и се утвърди като технологичен лидер в Югоизточна Европа, изтъкна по време на срещата сър Сума Чакрабарти. Държавният глава Росен Плевнелиев получи уверение, че ЕБВР е готова да засили подкрепата си за България и за региона, както и да помогне на страната ни в подготовката й за председателството на ЕС през 2018 година. 

#Росен Плевнелиев #ЕБВР #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"