"Алфа рисърч": Радев получава 49.6% в навечерието на втори тур. Цачева е с 39.1%

"Алфа рисърч": Радев получава 49.6% в навечерието на втори тур. Цачева е с 39.1%
Източник: БНР
A A+ A++ A

 

Независимият кандидат, подкрепен от БСП, за президент Румен Радев получава подкрепата на 49.6 на сто от избирателите в навечерието на втория тур в неделя. За кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева ще гласуват 39.1 на сто от имащите право на глас. Това сочат данните на "Алфа рисърч", предаде БГНЕС.

11.3 на сто от участниците в изследването са казали, че няма да гласуват. Според агенцията избирателната активност ще бъде около 52.6 на сто или около 3.6 млн. души. В проучването са участвали 1100 души и то е проведено в сряда и четвъртък по поръчка на Нова телевизия. 

Към момента Р. Радев успява да натрупа преднина най-вече благодарение на гласувалите в първия тур за П.Орешарски избиратели на ДПС, прибавяйки 90% от техния вот към потенциала си за балотажа. Подкрепата си за Радев са готови да дадат също 80 на сто от гласувалите за И.Калфин и по 40 на сто от избралите К. Карачанов и В.Марешки.

До четвъртък преди деня на вота Ц. Цачева също успява да мобилизира, макар и по-ниска, допълнителна подкрепа. Тя идва от няколко групи: избирателите на Т.Трайков (56% от тях са решили да гласуват за кандидата на ГЕРБ), К.Каракачанов и В. Марешки (по 25% от тях също застават зад нея). До момента Ц. Цачева практически не получава нищо от П.Орешарски и ДПС.

Двамата претенденти привличат допълнителна електорална подкрепа по силата на различни аргументи. В съотношение 3:2 Р.Радев се възприема като възможния коректив на управлението на ГЕРБ и Б. Борисов, а в съотношение 2:1 – Ц. Цачева се оценява като кандидатът, който няма да допусне България да се отклони от европейския си път на развитие.

Две групи обстоятелства могат да повлияят върху нагласите на избирателите и да предизвикат динамика в оставащите до вота два дни:

Проведеният в деня на първия тур екзит пол на Алфа Рисърч показа, че 20 на сто от гласувалите тогава са взели решение кого да подкрепят през последните дни. Към момента 25% от решилите да гласуват избиратели все още не са избрали кой от двамата кандидати за президент ще предпочетат.

Аналогично, напълно възможно е до изборния ден броят привърженици на „не подкрепям никого“ да се промени. Поради относително високия дял на тези гласоподаватели, динамиката сред тях може да предизвика скъсяване или нарастване на дистанцията между двамата кандидати за президент

#Цецка Цачева #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници