Радан Кънев: В ДСБ гласуваме по съвест и против БКП (Обновена)

Радан Кънев: В ДСБ гласуваме по съвест и против БКП (Обновена)
БГНЕС
A A+ A++ A

В ДСБ гласуваме по съвест и против БКП. Но важният момент е срещу кое БКП гласуваме. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в началото на заседанието на Изпълнителния съвет и разширен състав на Националния изборен щаб на партията, пише БГНЕС.

„Всички ние сме гласували винаги против червените генерали. Това е, което ни обединява в голяма степен и гарантира, че България ще се развива като свободна и богата държавата, което дължим за децата си - да са управлявани от демокрация, а не червени генерали”, каза Кънев.

„Миналата седмица свалихме един червен генерал - Бойко Борисов от власт, който каза, че ще подаде оставка на първи тур, а не го направи. Как си представя, че от тази лъжа може да спечели стотици хиляди хора? ДСБ може да кажем - гласувайте за по-малкото зло, но как си мисли, че нашите хора ще повярват на човек, който е излъгал”, посочи лидерът на ДСБ.

„Бих се обърнал към Борисов, много лично, с желание БСП да не се връща на власт никога в повече в България. Ако иска да спечели втори тур, на база на сегашното си поведение, той няма никакво възпитание, елементарно. Като си казал, че даваш оставка - дай си я. Дай си я в неделя следобед и още тогава стотици хиляди души ще гласуват за теб. Има вариант, при който съм сигурен, че ще може да гарантираме подкрепата на всички хора, които бяха против него на първи тур и биха гласували против Радев сега, ако Борисов просто изпълни обещанието си. В ДСБ гласуваме по съвест и против БКП. Но важният момент е срещу кое БКП гласуваме. Аз ще гласувам в неделя на обяд, ако Борисов е подал оставка, ще гласувам срещу един червен генерал и за Цачева. Ако не си е подал оставката, ще гласувам срещу двама червени генерали”, зарече се Радан Кънев.

Лидерът на ДБС констатира, че времето е трудно и не просто е трудно, а за всеки от нас е време на морален конфликт. „Данте Алигери казва – който запази неутралност, за него е запазен 9-ят кръг от ада. За това се опитваха да ни призоват колегите от РБ. Има ли морален конфликт в обществото и балотажът ли е той? Морален конфликт има и той не е балотажът на изборите. Нека погледнем двамата кандидати, които се борят за доверието на десните избиратели. Радев също демонстративно се бори за доверието на десните избиратели. Кой е генерал Румен Радев –простият отговор е никой. Нямаме никаква идея какъв е този човек, какви са убежденията му, защо е влязъл в политика, с каква цел рецитира заучените фрази – леви преди първия и десни преди втория тур. Зад него наднича не просто Йотова, Нинова, БСП, а ясно наднича с бъркане в джоба-червената олигархия в България или поне едната част от нея. За десните кандидати червен кандидат няма и изключително нагла и долна лъжа е това, че десницата може да работи за него. Тази лъжа е изключително нахална. Няма десни избиратели, които ще отидат там”, убеден е Кънев.

Според него, обаче и Цачева има недостатък. „Познаваме нея, партията зад нея и парите, които надничат зад нея. Цачева е войник на партията с главно п. Тя се рекламира като такава и в рамките на живота си тя е войник на две партии с главно п. Ако има трета, ще е войник и на нея без проблем, склонен съм да мисля. Този избор е подчертано партиен”, добави Кънев.

„Призоват ни за ЕНП, дясното, против комунистите. Призовава ни ГЕРБ, Борисов. Призовава ни след като месеци наред отхвърляше протегната ръка, за да не се стигне до този балотаж, който не беше задължителен. С ГЕРБ свързваме и безумната арогантност, че който и да издигнат, той ще спечели изборите. Казват ни Цачева е равно на Европа. Всеки от нас трябва да си даде отговор равна ли е тя на Европа, геополитическа ли е битката, защото за нас това е важно. Да се сетим как години наред всички десни хора в България бяха мачкани от една медийна машина с 3-ма господари – Борисов, Пеевски и Путин”, ядоса се Радан Кънев.

Той бе категоричен, че кампанията на Цачева беше изградена върху мачкане на свободата на българина, принуда върху стотици кметове, директори на болници, училища, общински държавния сектор, частният бизнес, лекари, учители, администрация и служители в частния сектор. „Това не мога да приема никога, защото на нас ни казват гласувайте по съвет в дясно. Трябва да се гласува по съвест и да сме наясно къде е съвестта ни. Тя винаги е за свободата срещу тиранията, свободната икономика срещу олигархията, демокрацията срещу еднопартийния режим. На тази база трябва да направим преценката си. Казваме, че ще гласуваме за Европа, основана на християнски ценности, в дъното на всички ценности тя е една истината. Истината срещу лъжата, свободният избор срещу насилието. Призоваха ни от ЕНП персонално да подкрепим Цачева на балотаж. Научих от медиите на мафията да гласуваме за мафията. Къде беше ЕНП, когато предлагахме първични избори в дясно, обща кандидатура във формат ЕНП. Подкрепиха ли тези идеи или подкрепиха еднопартийните блянове на Борисов и Цветанов. Подкрепиха второто”, заяви Кънев.

Той добави, че няма как да пропусне и ПЕС и заяви – „не може двете големи партии да ни продават избора – Борисов или Станишев. Резултатът е гласуване за нещо различно, когато се пробутват под ценностни обвивки едни изтъркани елити”.

Той запита още къде са отговорите на въпросите, които Трайчо Трайков изпрати до Цецка Цачева, които вълнували неговите избиратели и протестния вот на избирателите. „Случи се протест срещу разпада на партийната система, дълбоката корупция, рекета на администрацията на тези избори. Цачева явно търсеше диалог, но от РБ по следния начин -добър ден-заповядвам ви да ме подкрепите, добър ден, подчиняваме ви се. Отговорът на тези 9 въпроса може да донесе стотици хиляди избиратели, но няма такъв отговор”, пресметна председателят на ДСБ.

Той бе категоричен и за друго, а именно, че РБ просто се е изчерпал и е изтекъл между широките пръсти на лидерите си. „Това стана и тук няма връщане. Не можем да спасим целия РБ, не можем да спасим Цачева. Ако началникът й я праща на заколение. Разделителната линия не са Борисов или Цачева, а е отношението към властта, което доведе до този протест миналата неделя и обществените настроения седмицата след това. Отговорността на РБ е толкова голяма, колкото и на ГЕРБ”, прецени Радан Кънев.

Според него, това, което са получили хората е демонстрация, че РБ може да назначи Борисов за свой шеф и да стане верен изпълнител на най-мокрите му поръчки. „Това няма да се прости и ще изпрати Борисов в миналото на българската политика. Няма как тази коалиция да продължи, дори да се случи чудо и Цачева да спечели изборите. Чака ни почти сигурна победа на червен президент и предсрочни избори. Чака ни истински политически кошмар. Мажоритарни избори без партийно финансиране значи всяка мутра да си търси кой ще е нейният депутат. Ще се окаже, че българският парламент ще се окаже лесна хапка за чужди сили, които са се намесвали преди, може да се намесят пак”, прогнозира в бъдещето лидерът на ДСБ.

„Противопоставянето на това, което идва не е на балотажа или сблъсъка на ГЕРБ и БСП на следващите избори. Не е на популисткия вот към Марешки, патриотичният вот и потенциално вот за Трифонов. Предстои ни тежка битка за модерното развитие на България, самите основи на свободата срещу по-голям партиен и олигархичен натиск, отколкото има до момента. Тази задача ще е изключително тежка и обединителната линия към нея не е как ще се гласувам на балотажа. На него по съвест всеки гражданин ще реши как да помогне България да не се връща назад към миналото, но след него ще има нужда от обединеното около същински ценности, а не празни приказки”, посочи Радан Кънев.

„Възможността да се бориш за властта, в момент, в който всички други имат по-мръсен и голям политически ресурс от твоя. Трябва да сме наясно, че особено ако предстои мажоритарен вот трябва да се преборим срещу идеята, че Бай Ганьо е патриот, а Алеко е лице под чуждо влияние. Всички сме уплашени от вълната на политическа чалга, която залива България. В политиката чалгата не трябва да се допуска, отиваме на битка, а не на концерт. Може би е време за хип-хоп в дъбови бъчви. Имаме нужда от много работа, с яснота каква отговорност предстои. Уверен съм, че всеки от нас знае какво да прави в идващата неделя”, каза още Кънев. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници