Десетки посетиха храма на Св. Мина край с. Мечкул

Десетки посетиха храма на Св. Мина край с. Мечкул
Източник: Плевен за Плевен
A A+ A++ A

 

Десетки се събраха в древното светилище, намиращо се на терасата между връх Пирин и Кресненското дефиле за празника на Свети Мина край село Мечкул, община Симитли, където има черква на името на светеца, предаде БГНЕС.

Новата черква бе издигната преди 3-4 години до стария параклис, където се е намирал вторият слънчев часовник в България след този в Плиска.

Равното място - терасата между побелялата снага на Пирин планина и река Струма, криволичеща като змия през Кресненското дефиле, навремето било харман. Наблизо е стъпката на Марко Кралевити, събиращата се в нея дъждовна вода има лековити свойства.

В малката рекичка - северно от светилището и вливаща се след километър денивелация в Струма, пък се намират мраморните корита на тракийските принцеси. А тази, намираща се южно от „Каменния град” свършва с водопад.

Мястото е наричано "Каменния град", според поверието Титаните на Зевс редили камъните, за да оформят светилището, в което на Александър Македонски е предречено, че ще завладее света.

За това, че тук в древността е имало светилище говорят много неща. Преди каменните фигури, намиращи се на самия ръб, след който до долу е бездна, има т. нар. „Провирало”. Това са пет камъка, като най-горният, който е с тежина над тон, все едно е поставен с кран. В района има много скали, в горната част на които има отвори, по които траките гадаели каква ще бъде годината и реколтата.

В района има много причудливи каменни фигури, сред които провиралото наречено "Петте камъка", "Тронът на Марко Кралевити", "Светите братя Кирил и Методий", "Чучулигата" и мн. др.

Към 12 часа днес на светилището пристигна отец Величко, за да отслужи службата в чест на покровителя на семейството и добрите начинания и закрилник на потеглилите на път, лечителите, сираците и др. А поради това, че празникът тази година се падна в петък, курбанът беше постен-фасул и печена риба.

А времето днес определено се бе смилило над вярващите, които дойдоха по трудния за преминаване път, тъй като бе слънчево и тихо. А върху натрупаните от титаните скали, слабият вятър гордо развяваше националния трибагреник. 

#Свети Мина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници