АФП: България е изправена пред несигурно бъдеще след оставката на Борисов

АФП: България е изправена пред несигурно бъдеще след оставката на Борисов
БГНЕС
A A+ A++ A

Членката на ЕС България е изправена пред несигурно бъдеще след като десноцентристкият премиер Бойко Борисов се оттегля заради смазващото поражение на неговия кандидат от приятелски настроения към Москва генерал, подкрепен от социалистическата опозиция, пише БГНЕС.

Анализаторите се опасяват, че изненадващата победа може да наклони екскомунистическа България, която от дълго време балансира между Москва и Брюксел, към руската орбита – тенденция наблюдавана в източна и централна Европа на фона на нарастващ евроскептицизъм.

В неделя близката Молдова също изглеждаше готова да избере проруски президент.

Праволинейнтата Цачева не успя да привлече гласоподаватели, раздразнени от провала на правителството в борбата с ширещата се корупция и бедност в най-бедната държава от ЕС.

Въпреки обещанията за реформи, корупцията и бедността остават широко разпространени, а общественият гняв също нарасна заради хилядите мигранти, които напоследък са пристигнали в България.

„България има нужда от ново лице, от човек, който да защитава националните интереси, вместо винаги да казва „да” на ЕС и САЩ”, смята 39-годишният софийски бизнесмен Асен Драгов.

„Победата на генерал Радев представлява разгръщане на проруски сценарий в България, според който страната ще подкрепя руските интереси в ЕС и НАТО”, каза политическият експерт Антоний Гълъбов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници