Ген. Радев се срещна с Росен Плевнелиев в президентството. Обсъдиха политическата ситуация в страната (обзор)

Ген. Радев се срещна с Росен Плевнелиев в президентството. Обсъдиха политическата ситуация в страната (обзор)
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

 

Новоизбраният държавен глава Румен Радев бе посрещнат с ръкопляскания пред сградата на президентството. Група от случайно преминаващи граждани около сградата на президентството посрещнаха новия държавен глава с бурни ръкопляскания. Румен Радев влезе сам през парадния вход на президентската институция, предаде БГНЕС.

Новоизбраният президент е в президентството за среща с настоящия президент Росен Плевнелиев. Срещата е по инициатива на Плевнелиев. Росен Плевнелиев ще изпълнява правомощията си до януари 2017 г., когато трябва да отстъпи президентското кресло на новия държавен глава. 

Плевнелиев поздрави Радев с избирането му за президент на Република България след приключилите на 13 ноември избори за президент и вицепрезидент. Държавният глава покани в кабинета си на „Дондуков“ 2 новоизбрания президент, с когото обмениха мнения по актуалната политическа ситуация в страната след изборите и след внесената от министър-председателя Бойко Борисов оставка на правителството.  

Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник обмениха мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната. От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт. 

Росен Плевнелиев и Румен Радев обсъдиха приключилите избори за президент и вицепрезидент и националния референдум и споделиха оценката, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин. Двамата коментираха и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции.

За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора. 

За връзката ни с Македония, Радев коментира, че страната е съседна и приятелска държава. "Очакваме да подпишем споразумение за добросъседство и сътрудничество с Република Македония. Имам уверението на Росен Плевнелиев, че ще имаме консултации по този въпрос", допълни новоизбраният президент. На въпрос дали биха координирали усилията си за бъдещ кабинет, Радев посочи, че това е бил духа на поканата на Плевнелиев. „Предстоят разбира се редица стъпки, които той в своите правомощия трябва да извърши”, подчерта Радев. Той беше категоричен, че не са обсъждали конкретни имена и призова да не бързаме.

Радев благодари на Плевнелиев за покана за тази среща. „Тя беше изключително ползотворна, знакова. Това означава приемственост в политиката на президента”, каза Радев на излизане от „Дондуков” 2. Той посочи, че са обсъдили много теми от настоящата обстановка в страната и основните функции на президента, работата на президентската администрация, основните дейности в предстоящата година. „За мен срещата беше изключително ползотворна”, каза той. 

#Румен Радев #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници