Георги Първанов: АБВ е опозиция, което значи, че ще гласуваме против проектобюджета

Георги Първанов: АБВ е опозиция, което значи, че ще гласуваме против проектобюджета
БГНЕС
A A+ A++ A

Вотът е изобщо срещу политическия модел, а не само срещу някои от неговите елементи. Това заяви пред журналисти лидерът на АБВ Георги Първанов след срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, пише БГНЕС.

Първанов обясни, че с БСП са обсъдили отношението към бюджета и към идеите за промени в изборните правила.

„АБВ е опозиция, което значи, че ще гласуваме против проектобюджета. На второ четене ще подкрепим това, което е необходимо, но на първо четене опозицията винаги гласува против бюджета. Основните критерии към всяка опозиция е отношението към бюджета и не бива да се очаква от нас нещо по-различно. Имаме конкретни идеи за нов бюджет, сред които и безплатни детски градини”, обясни Първанов. Според него най-добре е да се работи във времето до нов парламент, без бюджет, като се ползва една дванайсета от предишния бюджет”, каза Георги Първанов.

Той изтъкна, че АБВ била единствената партия, която отстоява идеята за промени на политическия модел. „Ние сме за смесена система, 50 на 50, с варианти да се избират личности, но да се защитят и партиите, за да не се компрометира системата. Смятаме, че тези промени са малки стъпки в посока на голямата реформа на политическия модел, която може да се случи с Велико Народно събрание с изработването на нова Конституция. Вотът е изобщо срещу политическия модел, а не само срещу някои от неговите елементи”, категоричен бе лидерът на АБВ.

„Ние сме за намаляване на субсидиите за партиите. Но, нека си припомним, че развратът в политиката дойде далеч преди те да бъдат въведени”, коментира Георги Първанов.

Той коментира, че партията му няма очаквания да получи мандат за съставяне на кабинет. „В рамките на този парламент никой, включително ГЕРБ и БСП, не могат да сглобят работещо и ефективно правителство. Парламентът и правителството са компрометирани. Този парламент има рейтинг като по времето на Жан Виденов, какво очакваме да се случи”, призова Първанов.

Според него има парламентарна криза, свързана с управлението на страната, като имало опасност тя да прерасне и в дългосрочна политическа криза.

Първанов съобщи още, че е поздравил Румен Радев за победата. Първанов коментира, че държавният глава трябва да е много консенсусен, диалогичен и би могъл да създаде механизми за решаване на социални и политически конфликти. „Ако има партии, които играят на инат, нещата няма да се получат. Политиката на инат се отнася за много партийни ръководства, включително и за Бойко Борисов”, каза още Първанов.

Той пожела на Румен Радев да води балансирана политика, нашият глас да се чува в Европа и в същото време да имаме уважението и на Вашингтон, и на Москва. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници