На второ четене в НС гласуваха промените в закона за акцизите за 2017 г.

На второ четене в НС гласуваха промените в закона за акцизите за 2017 г.
Източник: Expert.bg
A A+ A++ A

 

За превозване и продаване на акцизни стоки без документ-глоба за физически лица от 1000 лв., а от 1 януари 2017 г. пропорционалният акциз на цигарите става 27% от продажната им цена. Това гласуваха депутатите в НС по време на второто четене на промените в закона за акциза и данъчните складове, предаде БГНЕС.

През 2018 г. е предвидено той да бъде 28% от продажната цена. Според разчетите на МС размерът на акцизната ставка за цигарите не трябва да бъде по-малка от 168 лв. за 1000 къса от 1 януари 2017 г., а от 1 януари 2018 г. - 177 лв. за 1000 къса.

Беше гласуван също и текста, според който лице, което държи, предлага, продава и превозва акцизни стоки без данъчен документ по този закон или фактура, или митническа декларация, или придружителен административен документ/ електронен или документ на хартиен носител, когато компютърната система не работи, или друг документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на акциза, се наказва с глоба за физическите лица в двоен размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв., а при повторно нарушение - не по-малко от 2000 лв. Юридическите лица се наказват с имуществена санкция, а едноличните търговци с двойния размер на дължимия акциз, но не по.малко от 2000 лв., а при повторно нарушение- 4000 лв.

#НС #акциз #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници