Гърция готова за преговори с Турция по Кипърския въпрос

Гърция готова за преговори с Турция по Кипърския въпрос
www.akel.org.cy
A A+ A++ A

Гърция е отворена за разговори с Турция по Кипърския въпрос, заявиха от правителството в Атина ден, след като ключовите преговори между лидерите на разделения остров приключиха без успех, пише БГНЕС.

„Смятаме, че този въпрос е отворен, ще продължим внимателно“, каза правителственият говорител Димитрис Цанакопулос. Той отговори на въпрос, свързан със слуховете, че гръцкият премиер Алексис Ципрас подготвя среща с турския президент Реджеп Ердоган на 4 декември.

Говорителят заяви, че по време на телефонен разговор с Ердоган в петък Ципрас е „изразил желание за двустранна среща“, но не е била задавана конкретна дата за провеждането й.

„След вчерашния (провал на преговорите – бел. ред.) ще видим какво ще стане“, каза още Цанакопулос.

Преговорите между президента на Република Кипър Никос Анастасиядис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ трябваше да определят карта на международните граници на бъдеща федерация и да положат основите на разговори, целящи да постигнат споразумение между двете групи най-рано следващата година.

Но също като петдневните разговори по-рано този месец, последната двудневна среща завърши без прогрес и с взаимни обвинения.

Остров Кипър е разделен от 1974 г., когато турски войски се разполагат по североизточните му части, заемайки една трета от територията му. Ходът на Анкара идва след преврат в Републиката, целящ обединение с Гърция.

Към момента Великобритания, Гърция и Турция имат статут на гаранти в Кипър, позовавайки се на споразумения за независимостта на острова от 60-те години.

Кипърските гърци и Атина искат това споразумение да отпадне, докато кипърските турци не са съгласни. Според гръцки дипломатически източници Атина иска въпросът с гарантите да бъде решен, преди да се включи в преговори за изход от конфликта.

„Гърция се съгласи да се присъедини към многостранни преговори, ако бъде осигурено предварително споразумение между Гърция и Турция по въпроса с гарантите и сигурността“, заяви източникът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници