Италия похвали Борисов и Цветанов за борбата срещу „кокаиновите крале“

Италия похвали Борисов и Цветанов за борбата срещу „кокаиновите крале“
В рамките на две операции на карабинерите от ROS са успели да заловят шест тона кокаин и са събрали информация за трафикирането на още пет тона.
A A+ A++ A

Директорът на ROS - Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност, ген. Джанпаоло Ганцер оцени високо подкрепата на българският премиер Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов в операцията „Кокаинови крале“.

„В лицето на българския министър-председател Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов има една изключителна воля и подкрепа на работата по неутрализирането на трансграничната престъпна група“, каза ген. Джанпаоло Ганцер на пресконференция по повод разбиването на международната група за трафик на наркотици, предаде агенция „Фокус“, позвавайки се на италиански медии.

В България операцията стана известна като „Кокаиновите крале“.

„Седем години съвместно разследване на Специализираната прокуратура „Антимафия“ в Торино и Милано доведоха до неутрализирането на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин“, каза ген. Ганцер.

Той подчерта обаче, че има една основна новост: „Ндрангетата“ вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на 80-те години, когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път.

Сега каналът е консолидиран. Търговски кораби са тръгвали от пристанищата на Латинска Америка към бреговете на Испания и португалския остров Мадейра. В открити води трафикантите са организирали срещи и са пренатоварвали стоката на платноходи, осъществявайки обмен на данни за координацията посредством GPS система. Чрез туристически пристанища, обект на по-слаб контрол, е осъществявано разтоварването на кокаина.

В рамките на две операции на карабинерите от ROS - Специализираните звена на карабинерите, в координация със служби от различни европейски страни, включително и България на първо място, са успели да заловят шест тона кокаин и са събрали информация за трафикирането на още пет тона.

В трансграничната престъпна група Италия е била представлявана от „фамилията Белоко“ – клон на „Ндрангета“, действал в Северозападна Италия, област Пиемонт. Нейният член – Антонио Мелато, е имал за задача да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с българина Евелин Банев, считан за ръководител на организацията, трафикирила кокаина.

„В момента на ареста на Банев разследващите са намерили документация, свързана с трафика на наркотика, използваните канали, координати и количествата трафикирано вещество“, обясни ген. Джанпаоло Ганцер.

По думите му тревожно изтичане на данни по разследването, станало достояние на основните български трафиканти, замразило разследването за известно време.

„Извършените от българската полиция обиски и ареста на Банев, във връзка с друго негово дело – за пране на пари, позволи документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран. В рамките на международните разследвания в Швейцария са били установени множество банкови и финансови операции. Това дава основание за запориране на 10 млн. евро“, каза още ген. Джанпаоло Ганцер.

#министър на вътрешните работи на България #Цветан Цветанов #премиер на България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници